© Michiel Devijver

Dissident

Lara Staal / NTGent
za 1 apr ’23 20:30
Een mix van live spel en documentair filmmateriaal waarin ook ouders, docenten, jeugdwerkers en pedagogen aan bod komen.
za 1 apr ’23
20:30
  • za 1 apr ’23
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1

Vijf jongeren die op school bekendstaan als ‘probleemgeval’ onderwijzen het publiek.

Wat betekent het om voortdurend de uitzondering te zijn? En wat vertellen de huidige regels en verwachtingen in het secundair onderwijs ons over de heersende ideeën over succesvol burgerschap? Op wat voor manier wordt het huidige onderwijs gedomineerd door werkdruk, prestatiedrang en bureaucratie? Op welke manier is onbewust racisme nog steeds bepalend voor wie tweede kansen krijgt en wie niet? Wat is er voor nodig om werkelijk te leren? En kan een docent meer zijn dan een doorgeefluik van kennis?

Nagesprek  

Na de voorstellingen gaan de jonge spelers van Dissident het gesprek aan met het publiek. De jongeren zijn vaak ongewild experts geworden in het bevragen en uitdagen van het huidige onderwijssysteem. Hierover, en over de voorstelling, gaan ze graag in dialoog. Het gesprek wordt gemodereerd door de jongeren zelf. 

  • Taal: Nederlands met Engelse boventitelling
  • Duur: 100 min. 
  • Aansluitend is er een nagesprek van ca. 30 min.

spel Eliaz Bello Medrano, Seppe Jacobs, Isaac Van Weyenberg, Haroun Couvreur, Serdi Faki Alici concept & regie Lara Staal dramaturgie Eline Banken spel, coaching & muziek Serdi Faki Alici spelcoach Laurens Aneca decorontwerp Grischa Runge video ontwerp Pascal Poissonnier regieassistent Katelijne Laevens productieleiding & tourmanager Els Jacxsens, Klaas Lievens tourassistent & boventiteling Eline Banken technische productieleiding Raf Willems techniek Laurent Liefooghe, Sander Michiel publiekswerking Dirk Crommelinck, Saartje Cauwenbergh stage regieassistent Juno Kapur met de steun van The Belgian Tax Shelter

In de pers 

"Dissidenten openen de aanval op het onderwijssysteem" Theaterkrant 

Over de maker

De Nederlandse theater- en programmamaker Lara Staal gaat op zoek naar jongeren die zich weigeren aan te passen en die de machtsrelaties uitdagen. Hun blik houdt ons een spiegel voor. Wat kunnen we leren van datgene wat ons niet goed uitkomt? 

Voor Dissident  werkt Lara Staal samen met de Gentse muzikant, beatboxer en performer Serdi Faki Alici. Serdi coacht de jongeren en co-creëert de voorstelling.

Dissident is een mix van live spel en documentair filmmateriaal waarin ook ouders, docenten, jeugdwerkers en de school aan bod komen. Langzaam transformeert het toneel naar de vrijplaats waar de jongeren zo naar verlangen.

Een aanklacht tegen de mal die het huidige onderwijs vormt, waarin zij die ‘anders’ zijn en altijd uit de boot vallen, nu zelf aan het woord zijn.