© Alwin Poiana

ROCCO/ROCCA

ICK Dans Amsterdam: Emio Greco | Pieter C. Scholten
vr 24 mei ’24 en za 25 mei ’24
De extremen van bokser en danser. Fysiek en emotioneel kolkende lijven.
vr 24 mei ’24
en
za 25 mei ’24

Neem plaats rondom de boksring waarin dansers tot boksers, en boksers tot dansers transformeren. Elkaar uitdagend met rake stoten, snel voetenwerk en virtuoze tactiek worden verhoudingen op scherp gezet.

ROCCO/ROCCA is gebaseerd op de Italiaanse film Rocco e i suoi fratelli van regisseur Visconti. Een verhaal over broederliefde en de strijd voor een beter bestaan. De dansers ademen deze broeder óf zusterliefde: goed en kwaad, de duivel en de engel, androgyn, incestueus. ROCCO/ROCCA presenteert de fysiek en emotioneel kolkende lijven van bokser en danser. ROCCO/ROCCA is M/V/X. Gender doet er niet toe. Betreden van de ring leidt tot een menselijke confrontatie, tot een intense fysieke en emotionele overgave.

ROCCO werd in 2012 bekroond tijdens de VSCD Nederlandse Dansdagen met de Zwaanprijs ‘Meest indrukwekkende Dansproductie’. Danser Christian Guerematchi werd genomineerd voor de ‘Meest indrukwekkende Dansprestatie’. In 2015 werd ROCCA door Ballet Nationale de Marseille gebracht met een vrouwelijke cast. Dit internationale succes is in 2022 opnieuw in Nederland te zien als ROCCO/ROCCA, een voorstelling waarin gender er niet meer toe doet. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, ook in hun intense fysieke en emotionele overgave aan zowel verlangen als strijd.

  • Duur 60 min.
  • za 25 mei 2024 in het We Are Public-programma

In de pers

“Greco en Scholten vervlechten soms op knappe wijze de schoonheid, het 
ambacht, de fysieke intensiteit én het showelement van de vechtsport en de 
dans.” De Groene Amsterdammer.

“ROCCO is een hypnotiserende trip geworden met een spanning die stijgt tot 
er niks anders meer lijkt te bestaan dan twee fysiek en emotioneel kokende 
lijven.” de Volkskrant

“Een klassieke strijd tussen broers wordt hier als een zwetende bokswedstrijd 
geënsceneerd.” Der Standard

choreografie en regie Emio Greco Pieter C. Scholten dans ICK-Ensemble licht Paul Beumer en Pieter C. Scholten productie ICK Dans Amsterdam kostuums Clifford Portier technisch producent Israël del Barco