© Alwin Poiana

Known & to Know

ICK Double bill: Andreas Hannes – Emio Greco | Pieter C. Scholten
di 11 apr ’23 - wo 12 apr ’23
Een samenspel van krachtige, kwetsbare en sensuele dans.
di 11 apr ’23
-
wo 12 apr ’23

In de serie Known & to Know wordt nieuw werk van jonge choreografen gedanst door het ICK-ensemble en gepresenteerd in combinatie met een ‘gouden oude’ uit het repertoire van choreografen Emio Greco | Pieter C. Scholten. In deze serie worden lijnen getrokken tussen repertoire stukken en nieuwe werken. Zegt het dansverleden iets over haar toekomst? Wat grijpt terug en wat spiegelt vooruit?

Reverberated Emissions & Nero

In deze aflevering, het nieuwe werk Reverberated Emissions van Andreas Hannes, en Nero, de remake van Conjunto di NERO uit het repertoire van Greco en Scholten. Het vertonen van nieuw werk van een jonge generatie, rug aan rug met gevestigd hedendaags repertoire, brengt ons back tot the future. Wat is nieuw, wat wás nieuw, en is er een verbinding daartussen? Zwaartekracht, blijkt in deze twee stukken een gemene deler. Een prominente kracht die in Hannes’ werk onderlinge fysieke relaties bepaald, en bij Greco en Scholten speler is in de ruimte waarin lichamen verschijnen en verdwijnen.

Over de makers

De Griekse choreograaf Andreas Hannes (1987) herziet in zijn voorstelling de menselijke relatie met de zwaartekracht. Hij zoekt naar een lichaam dat vloeiend is en gevaarlijk sensueel. De dansers huppelen, botsen en buigen op het toneel. In Hannes’ werk navigeren dansers door  een opwindende en soms komische omgeving, die hen samenbindt alsof ze één lichaam zijn. Hun onderlinge relaties en hun gebruik van de zwaartekracht zorgen voor sensuele interacties, tussen onderwerping en dominantie. Het resulteert in een verleidelijke omgeving voor een onaardse dans. 

Emio Greco | Pieter C. Scholten bouwen sinds 1996 aan een eigenzinnig dansrepertoire. De destijds door hen gevoelde leegte tussen enerzijds het virtuoze lichaam of anderzijds het conceptuele lichaam in de danspraktijk van dat moment, werd het startpunt van een ‘dramaturgie van het vlees’. Na een tweetal solo’s en een eerste stuk voor twee dansers, kregen in 2001 ideeën over intuïtie en synchroniciteit voor het eerst als groepstuk gestalte in Conjunto di NERO. Van Conjunto di NERO is nu een nieuwe uitvoering gemaakt: Nero. Net als Reverberated Emissions, speelt ook Nero met de perceptie van zwaartekracht en ruimte. In dit werk vervagen visuele grenzen door duisternis en mist. Lichamen verdwijnen en verschijnen in een andere dimensie.

Reverberated Emissions 
concept en choreografie
Andreas Hannes dans ICK-Ensemble kostuum Clifford Portier licht Andreas Hannes muziek Elisa Battistutta repetitor Dereck Cayla productie ICK Dans Amsterdam 

Nero
choreografie Emio Greco, Pieter C. Scholten dans ICK-Ensemble kostuum Clifford Portier licht Henk Danner repetitor Dereck Cayla productie ICK Dans Amsterdam