© Gordon Meuleman

Every Brilliant Thing

Het Nationale Theater / Erik Whien
di 14 mrt ’23 - za 18 mrt ’23
Een liefdevolle ode aan het leven
di 14 mrt ’23
-
za 18 mrt ’23

Na een zegetocht over de wereld - waarbij het de harten stal van publiek en critici – komt Every Brilliant Thing van Duncan Macmillan in de regie van Erik Whien nu naar Nederland. Deze hartverwarmende solo wordt afwisselend gespeeld door Tamar van den Dop en Bram Suijker, schijnt met een ontwapenende echtheid een licht op depressie en brengt een liefdevolle ode aan het leven.

1.     IJs.
2.     Watergevechten. 
3.     Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken. 
4.     Het woord briljant.
5.     Dingen met strepen. 
6.     Achtbanen. 
7.     Struikelende mensen. 

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind. 

Every Brilliant Thing is een “hilarisch grappige” (The Guardian) voorstelling, waarbij je als publiek medeverteller wordt van een hartverwarmend en hoopvol verhaal dat met een ontwapende echtheid een licht schijnt op depressie. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en blues. Over hoever we willen gaan voor de mensen van wie we houden, een warm pleidooi voor compassie en een liefdevolle ode aan het leven.    

  • De voorstellingen op 14, 15 & 18 maart worden gespeeld door Bram Suijker, op 16 & 17 maart door Tamar van den Dop.
  • Duur: 70 min
  • Leeftijd: 14+
  • In deze voorstelling komen onderwerpen als depressie en zelfdoding aan bod. 

Twee versies van één verhaal

Duncan Macmillan (People, Places & Things) schreef dit stuk op zo’n manier dat het door elke acteur gespeeld kan worden, ongeacht gender(identiteit), leeftijd, etc. Hij daagt de spelers uit – bij Het Nationale Theater afwisselend Tamar van den Dop en Bram Suijker -– er een eigen draai aan te geven, met persoonlijke referenties en toevoegingen aan de lijst. Zo ontstaan twee verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.  

In de pers 

"De mooiste monoloog van het jaar […] een theatrale spijkerbom van menselijke veerkracht, liefde en troost." ★★★★ NRC 

“Bram Suijker overrompelt. Hij pakt zijn publiek bij de kladden en pakt het met zijn charme in." ★★★★ de Volkskrant 

"Bram Suijker neemt publiek charmant mee in vertelling over zwaarte en verlichting." Theaterkrant 

“Aan het eind zijn veel mensen ontroerd. Het leven is de moeite waard. Dat laat deze voorstelling heel erg mooi zien.”  ★★★★ Scènes 

Meer achtergrond

Rondom Every Brilliant Thing maakte Het Nationale Theater twee podcasts en een Spotify playlist Every Brilliant Song, vol briljante liedjes die troost geven – samengesteld door de makers van de voorstelling en het publiek.

“Depressie is iets dat zo veel voorkomt. Je hebt het óf zelf ervaren, óf je kent meerdere mensen in je omgeving die er mee kampen. En toch rust er een taboe op. Ik denk dat een van de manieren waarop de maatschappij zou moeten omgaan met depressie, is het onderwerp te normaliseren. Het stigma moet er af. We moeten er over praten.”

- Duncan Macmillan in de HNTpodcast 

Klik hier voor de podcasts

Luister de Spotify playlist

 

tekst Duncan Macmillan regie Erik Whien spel Tamar van den Dop of Bram Suijker vertaling Sanne Parlevliet bewerking Casper Vandeputte dramaturgie Willemijn Barelds kostuumadvies Lotte Goos