© Sanne Peper

Happy Days

Het Nationale Theater / Erik Whien
di 18 apr ’23 20:30
Een lichtvoetig en optimistisch verhaal over levenslust en zingeving.
di 18 apr ’23
20:30
  • di 18 apr ’23
    20:30
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 1
    Geweest

Na zijn bejubelde uitvoeringen van Wachten op Godot, Eindspel en Krapps laatste band, brengt huisregisseur Erik Whien bij Het Nationale Theater opnieuw een stuk van Samuel Beckett naar het toneel: Happy Days. Met topacteurs Antoinette Jelgersma en René van ’t Hof op de vloer, is Happy Days een lichtvoetig en optimistisch verhaal over levenslust en zingeving.

In Happy Days zien we Winnie (Antoinette Jelgersma). Zij zit vast, tot haar middel, in een berg zand. Naar wat lijkt al een eeuwigheid. Alles wat ze nodig heeft is in de buurt: een grote handtas, wat persoonlijke spulletjes en haar man Willie (René van ’t Hof). Ondanks haar benarde positie is ze vastbesloten om het leven vol optimisme te bekijken. Zelfs wanneer ze langzaam wegzakt en het zand tot haar kin komt, blijft ze praten, mijmeren en zichzelf en Willie herinneren aan gelukkiger dagen. 
 

Beklemmend en bevrijdend

Happy Days is een legendarische toneeltekst van de Ierse schrijver en dichter Samuel Beckett. Een ontroerend verhaal over samenzijn en eenzaamheid, lichamelijke aftakeling en groeiende geestkracht. Winnie ervaart constant haar eigen vergankelijkheid en die van de wereld om haar heen. Ze is bang haar verstand te verliezen en uiteindelijk alleen achter te blijven.

Maar verwacht geen zwartgallige voorstelling. Beckett schreef een wonderlijke tekst vol levensdrift en humor. Winnie zoekt voortdurend naar hoop in de duisternis en naar de liefde waar ze tot het eind in gelooft. Het gebrek aan bewegingsvrijheid en de poëtische taal van Beckett roepen samen een wereld op die zowel beklemmend als bevrijdend is. 

In de pers 

“Happy Days is ontroerend en toegankelijk theater.”  ★★★★ NRC

“René van ’t Hof is meesterlijk in die bijna woordeloze rol.”  ★★★★ Trouw

“Jelgersma maakt van haar solo een lofzang op het leven, een liefdesgedicht.” Theaterkrant

tekst Samuel Beckett regie Erik Whien spel Antoinette Jelgersma, René van ‘t Hof