© Aisha Zeijpveld

MONUMENTAAL

Sadettin K.
di 7 feb ’23 - za 11 feb ’23
Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg?
di 7 feb ’23
-
za 11 feb ’23

Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg? Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beiden Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt?

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf.

Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen. 

Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zij er eigenlijk van?

  • Taal: Nederlands
  • Première: do 9 feb 20:30
  • Op vr 10 feb opgenomen in programma van We Are Public

Over Sadettin Kirmiziyüz

Sadettin Kirmiziyüz is theatermaker, verhalenverteller en acteur. Zijn werk kenmerkt zich door een sterk autobiografisch en documentair karakter: Sadettin put uit zijn persoonlijke leven en ervaringen om  – met humor en zelfrelativering – voorstellingen te maken waarin identiteit, migratie, discriminatie, politiek en de geschiedenis van zowel Nederland als de wereld een rol spelen.

Sadettins voorstellingen zijn vaak verhalende monologen, veelal ondersteund door (live)muziek. Hij maakte naam met voorstellingen over zijn familie (Somedaymyprincewill.com) en over actuele thema's zoals radicalisering en discriminatie als De radicalisering van Sadettin K en Citizen K (juryselectie Nederlands Theater Festival 2019). Met zijn voorstellingen doorbreekt Sadettin de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen.

Ook is Sadettin Kirmiziyuz oud-maker bij Frascati Producties: tussen 2014 en 2016 maakte hij hier o.a. Hollandse Luchten, een reeks over de Nederlandse samenleving.

concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz conceptontwikkeling Casper Vandeputte decor Sacha Zwiers licht Gé Wegman techniek Henk Geurds productie Nikita Oldert zakelijk leiding Albert van Andel marketing Dieke van der Spek, Leonie Poot impresariaat Alles voor de Kunsten campagnebeeld Aisha Zeijpveld