© Anne Harbers

RECHT

De Veenfabriek
di 24 jan ’23 - za 28 jan ’23
In een broeierige nachtclub proberen mannen met macht de wereld rechtvaardiger te maken.
di 24 jan ’23
-
za 28 jan ’23

Het is een zwoele zomeravond. Niet ver van het Vredespaleis in Den Haag, in een chique nachtclub, zijn de drankjes te duur, de acts te verleidelijk, is de muziek te opwindend en zijn de gasten mannen die macht uitstralen.

Zelfs hier gaat hun werk door. Het gesprek gaat over politiek, geld, hulpverlening, internationaal recht en mensenrechten. Hoe verhogen we de levensstandaard en garanderen we voor meer mensen toegang tot eerlijke rechtspraak? Wat kunnen we doen om de wereld rechtvaardiger te maken? Waarom is alles zo verdomd oneerlijk?

Met de whisky op tafel en afgeleid door het broeierige entertainment van de nacht proberen de ‘mannen met macht’ uit alle macht het goede te doen.

Met muziek van Bastiaan Woltjer en een lichtinstallatie door John van Oostrum.

Drieluik 

Joeri Vos schrijft en regisseert RECHT, geïnspireerd door de vraag “Waar doe je goed aan?” RECHT is het tweede deel van drieluik de Klap. Net als bij de eerdere voorstelling KRANT (2022) en derde deel HULP (2024) portretteert Vos in RECHT mensen die zich (min of meer) professioneel verhouden tot een grote en ontwrichtende gebeurtenis op het wereldtoneel, een verwoestende ramp: De Klap. De voorstellingen in dit drieluik staan op zichzelf, maar ze alledrie zien en horen is natuurlijk warm aanbevolen.

"Ik sprak een oudere advocaat die z’n carrière begon in Zuid Afrika waar op dat moment nog de doodstraf gold.

Hij heeft daar honderden mensen verdedigd, die de doodstraf kregen als hij verloor. Ik herinner me dat ons gesprek heel cerebraal was; hij zei: ‘Zaken winnen of verliezen, het is een beetje als een voetbalwedstrijd. Maar soms, soms gaat het echt over leven en dood.’ Toen schoot hij opeens vol." Interview met Joeri Vos

Do 26 januari bestaat de Veenfabriek 7000 dagen. Blijf vooral hangen na de première om dit te vieren tijdens de afterparty.

  • Première do 26 jan '23

Over Joeri Vos en De Veenfabriek

Joeri Vos is acteur, toneelschrijver en regisseur. Sinds 2017 is hij artistiek leider van muziektheatergezelschap De Veenfabriek. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëert de Veenfabriek interdisciplinaire ervaringen, waarin alle zintuigen worden aangesproken. Vos' werk bij de Veenfabriek wordt geroemd om de nieuwe manier waarop in een intuïtieve dramaturgie, muziek en tekst samenvloeien en elkaar versterken.

De Veenfabriek stond eerder in Frascati met onder andere Maria Maria Maria, h/AI en De Klap I: KRANT.

De Veenfabriek in de pers

"Een wonderschone ode aan de moeder der mensheid." Theaterkrant over Maria Maria Maria

"Maria Maria Maria is fenomenaal muziektheater dat je moet zien om het te geloven." ★★★★★ de Volkskrant over Maria Maria Maria

"Een zenuwslopende journalistieke thriller" Theaterkrant over De Klap I: Krant

tekst en regie Joeri Vos muzikaal leider Bastiaan Woltjer muziek en spel Phi Nguyen, Roland Haufe, Niki Verkaar, Shanice Redan, Milena Haverkamp en Berend Jak installatie John van Oostrum kostuumontwerp Vita Coenen en David Fikkert vormgever Mats Boswijk choreografie advies Klaus Jürgens productieleiding Diane du Pont techniek Roland Dirkse en Joris Smipper publiciteit en marketing Kelly de Haan en Lies Mensink fotografie campagnebeeld Anne Harbers verkoop Bureau Berbee & Jansen met dank aan Teun Smits