© Aad Hoogendoorn

Into the great below

Boogaerdt/VanderSchoot
di 22 nov ’22 - za 26 nov ’22
Een droomreis in de voetsporen van Inanna.
di 22 nov ’22
-
za 26 nov ’22

Gebaseerd op het oeroude verhaal van Inanna, ontwikkelde kunstenaarsduo Boogaerdt/VanderSchoot (NL), samen met droomdeskundige Mala Kline (SL) de geluids- en videoinstallatie Into the Great Below

Een visionaire reis, een innerlijke expeditie dwars door de verborgen droomgebieden van het onderbewustzijn. Bezoek de tempel van Inanna, heerseres van hemel en aarde. Vertraag, ontspan, en daal af naar je diepste binnenste, op een droomreis naar de onderwereld. 

Een oude wereld is aan het sterven en een nieuwe worstelt om geboren te worden. Om te herrijzen uit de in elkaar stortende structuren, moeten we een nieuwe richting vinden, een heldere intentie over hoe we willen dat deze nieuwe wereld er voor ons uitziet. De antropocentrische ‘hero’s journey’, de blauwdruk van al onze hedendaagse vertellingen, inspireert niet meer. Maar als we afdalen naar de onderwereld wacht diep verborgen in een oud deel van onze psyche, een ander verhaal, ouder dan de oudste verhalen. Het eerste verhaal ooit geschreven. Het verhaal van de grote moedergodin, Inanna, heerseres van hemel en aarde.

Geïnspireerd op de oude Sumerische cyclus van hymnen aan Inanna, geschreven door de priesteres Encheduanna (2285-2250 v. Chr.), voert deze droomexpeditie ons door een langzame, bijna hypnotiserende herhaling, naar een ander rijk. Alsof we uit alle kaders vallen in een diepere, eeuwige zieleplaats, waar we ons plotseling het begin herinneren, de bron van transformatie en wedergeboorte.

  • De droomreis wordt begeleid in het Engels en duurt ongeveer 30 min.

  • Zaal: Frascati 3

Over Boogaerdt/VanderSchoot

Het kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot werkt al samen sinds ze in 1999 afstudeerden aan de Mime-opleiding van de Theaterschool Amsterdam.  Ondanks dat hun werk diep verankerd is in de anarchistische traditie van de Nederlandse Mime, hebben ze een praktijk opgebouwd die verschillende kunstdisciplines combineert. Boogaerdt/VanderSchoots werk wordt vaak omschreven als fysieke performance en video-installatie ineen—een synergie tussen de podiumkunsten en de beeldende kunst.

Hun werk leent zichzelf tot de grey space, de schemerzone tussen de black box en de white cube, waar ze zowel theatrale- als museale regels en conventies oprekken. Het duo creëert tussenruimtes waarin de homo digitalis haar lichamelijke gewaarwording kan trainen en handvatten krijgt om zich met haar off-line body te verbinden tot allerlei nieuwe (virtuele) werelden. Door een gender-bewuste lens onderzoeken ze hoe verschillende realiteiten, of het nu virtuele- of droomwerelden zijn, interfacen met de menselijke gebruiker. Boogaerdt/VanderSchoot stelt de vraag wie of wat het apparaat van het (menselijke) lichaam bestuurt, hoe dat de aard van het bewustzijn beïnvloed, en bijgevolg de totstandkoming van verschillende realiteiten. Het duo exploreert lichamelijkheid in al zijn verschijningsvormen en speelt met het idee van een lichaam als object. Daaruit volgt dat de menselijke performer niet als vanzelfsprekend centraal staat. Ze spelen met het vervreemdingseffect van o.a. gemaskerde figuren, cybors, poppen, avatars, en semi-gemechaniseerde karakters. Zo oppert Boogaerdt/VanderSchoot de vraag ‘Wat maakt ons menselijk?’ en faciliteren ze een herverbinding met de creatieve kracht van het leven zelf. 

Op organisatorisch vlak maakt Boogaerdt/VanderSchoot ook ruimte voor de toekomst. Sinds 2021 is het kunstenaarsduo bezig met de opzet van een culturele organisatie waarin gelijkgezinde kunstenaars kunnen bijdragen aan het veranderproces dat noodzakelijk is voor het voortbestaan van de mensheid op deze planeet. Samen verbeelden ze een transitie voor de samenleving. Wat betreft de toekomst van het culturele veld, beogen ze een duurzame ondersteuning van autonome kunstenaars en cross-disciplinaire ontmoetingen in de gray space.

concept & regie Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot tekst & stem Mala Kline geluidsontwerp Remco de Jong, Florentijn Boddendijk video Rodrik Biersteker poppen Lotte Goos, Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot tentjes Lena Newton, Alexandra van den Akker lichtadvies Theun Mosk