© William van der Voort

La Loba

Hélène Vrijdag en Timo Tembuyser
di 29 nov ’22 - wo 30 nov ’22
Een manifest voor fluïditeit.
di 29 nov ’22
-
wo 30 nov ’22

“La Loba is een daad van emancipatie.”  Theaterkrant

 

Een manifest voor fluïditeit van mannelijkheid en vrouwelijkheid, van mens en dier, van tenor en sopraan. La Loba is een compositie gezongen boven botten die ooit verloren waren, teruggevonden, en door het lied herrijzen als een huilende wolf. Een partituur voor stem en licht, een ruimte waarin twee lijven een nieuwe aria zoeken, tussen vibrato en huilen in. 

Twee lijven dwalen in een opera-machine van licht en donker. Twee stemmen bewegen door en tegen vocale rolpatronen. Twee solo’s zoeken met en ondanks elkaar het duet. Het duet is een pleidooi om onze innerlijke wolven te bevrijden. De wolven zoeken naar de vloeibaarheid van de natuur: naar een nieuw oerlied.

La Loba is een Cement Productie, in coproductie met Via Zuid en in samenwerking met Muziektheater Transparant.

  • Duur: 60 min
  • Language no problem

Over de makers

Timo Tembuyser en Hélène Vrijdag maken vocale composities op zoek naar de meest eerlijke dialoog, met het duet als fysiek en politiek instrument. Hun eerste voorstelling als makersduo, Hiccup (2019), maakten ze in het kader van Welcome to Our Guest House bij Productiehuis Rotterdam. In hun SIM-week Re-embodying Archetypes (2020) onderzochten ze hoe oerbeelden en archetypes ons vormen. La Loba (2021) is hun tweede voorstelling en was oorspronkelijk Hélène’s afstudeervoorstelling als maker bij Festival Cement.

Hélène Vrijdag 

Hélène Vrijdag (1996, FR) studeerde in 2020 af aan de Performance-opleiding op de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien werkt ze als performer, zangeres, componist, schrijver en textielkunstenaar. In haar werk gaat ze via mythe, stem en taal op zoek naar het archetype van de wilde vrouw. Ze studeert daarbij sinds 2022 aan de masteropleiding Gender Studies op de Universiteit Utrecht.

Timo Tembuyser

Timo Tembuyser (1991, BE) is performer, zanger en componist. Hij studeerde in juni 2019 af aan de Performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht en schoolde zich als zanger bij Codarts Rotterdam. Daarvoor studeerde Timo in België: hij rondde in 2014 de masteropleiding Architectuur en Stadsontwerp af aan de Universiteit Gent. Hij wordt op dit moment ondersteund als maker door Plan Brabant en studeert daarnaast aan de master Muziektheater op Fontys Tilburg. Samen met Naomi Steijger maakte Timo STEMMEN UIT BETON bij Frascati Producties. 

In de pers

“La Loba is een daad van emancipatie.”  Theaterkrant

"Op een basis van folklore en natuurverering bouwen Tembuyser en Vrijdag een wereld van klank, zang en dierentaal op."  Cultureel Persbureau

 

concept Hélène Vrijdag spel & zang Timo Tembuyser & Hélène Vrijdag compositie Timo Tembuyser & Hélène Vrijdag, Georg Friedrich Händel, Sergej Rachmaninov kostuumontwerp & make-up artist Sara Schoon scenografie & lichtontwerp Erik van de Wijdeven fotografie (PR-beeld) Erik van de Wijdeven