© Rubén Pioline

L'Homme Rare

Nadia Beugré (CI/FR), Studios Kabako (CG)
wo 5 okt ’22 en do 6 okt ’22
Golvende bekkens, mannen op hakken. Een provocerende choreografie met golvende bekkens als middelpunt
wo 5 okt ’22
en
do 6 okt ’22

Komt je mannelijkheid in gevaar door te bewegen met je kont, heupen of bekken? Een provocerende choreografie waarin de heupen, het bekken, hoge hakken en de obsessie van de dansers met hun gender- en lichaam centraal staan. 

In L’Homme Rare stelt choreograaf Nadia Beugré uit Ivoorkust gender centraal. Geamuseerd vraagt ze zich af waarom mannen zich ongemakkelijk voelen als zij dansbewegingen maken die als ‘typisch vrouwelijk’ te boek staan. Komt je mannelijkheid in gevaar door te bewegen met je kont, heupen of bekken? Waardoor wordt ons begrip wat femme of masculine is gevormd en hoe beïnvloedt dit onze manier van kijken?

In L’Homme Rare brengt Nadia Beugré vijf hooggehakte dansers samen, schaars gekleed en soms naakt, die getraind zijn in sensuele Zuid-Amerikaanse dansstijlen als de Passinho en Carioca funk. Met de dansers creëert ze een spannende provocerende choreografie waarin de heupen en het bekken en de obsessie van de dansers met hun gender- en hun lichaam centraal staan.  

Openingsavond Afrovibes woensdag 5 oktober

Op woensdag 5 oktober opent Afrovibes met een avondvullend programma vol dans, theater en muziek. Wanneer je een ticket koopt voor één van de (of beide) voorstellingen in Frascati 1 (L'Homme Rare om 19:30 en/of La Dernière Danse du Monarque om 22:00) krijg je tevens gratis toegang voor de voorstellingen in Frascati 2 en 3 en het programma in het theatercafé. Een ticket voor Frascati 1 garandeert echter geen plek voor Frascati 2 en 3. Voor deze zalen geldt vol=vol.

18.30 – kassa open / inloop

19:00 – Officiële opening festival

19:30 – Dansvoorstelling L’Homme Rare (Nadia Beugré) - Frascati 1

20:45 -  Performance Cible (Éric Androa) - Frascati 2

20:45 -  Performance Kaspales Playground (Syowia Kyambi) - Frascati 3

20:45 – Artistic talk met Nadia Beugré

21:00 – Muziek DJ Allstar Fresh

22:00 – La Dernière Danse du Monarque - Frascati 1

23:00 – Afterparty met DJ Allstar Fresh

De hele avond is de expositie R!ot by Design van grafisch ontwerper Sindiso Nyony te zien.
Host van het programma is Jennifer Muntslag.

Duur: 60 min

Onderdeel van

Over Nadia Beugré

Nadia Beugré (Ivoorkust, 1981) volgde haar opleiding traditionele dans bij het Dante Theater. In 1998 werd ze lid van het dansensemble TchéTché van Béatrice Kombé in Ivoorkust waarmee ze door Afrika, Europa en Noord-Amerika toerde. In 2007 volgde Nadia Beugré choreografie training en danslessen bij Germaine Acogny in Senegal, in 2009 sloot zij zich aan bij Ex.e.r.ce., het opleidingprogramma van Mathilde Monnier's voor getalenteerde opkomende choreografen in het Centre Chorégraphique National de Montpellier. 

Nadia Beugré maakte een reeks dansproducties, waaronder Un Espace Vide: Moi (2009) en Quartier Libres (2012). Haar choreografie Legacy ging in 2015 première op het festival La Bâtie in Genève en was ook te zien op het Festival d'Automne in Parijs. In 2017 maakte zij de choreografie Tapis Rouge en in 2018 maakte zij Roukasskass Club (on tour). In 2020 choreografeerde Nadia Beugré het dansmuziekwerk Atem voor Darmstad Staatstheater. Beugré werkte samen met choreografen zoals Seydou Boro (Burkina Faso), Alain Buffard (Frankrijk), Dorothée Munyaneza (Frankrijk / Rwanda), Faustin Linyekula (Congo DRC) en Bernardo Montet (Frankrijk). In 2017 begon zij een artist-in-residence-programma bij De Vooruit in Gent. Sinds 2021 is zij associate artist bij de Briqueterie CDCN du Val de Marne in Vitry. 

choreografie Nadia Beugré, ‘external eye’ Faustin Linyekula dans Lucas Nicot, Vadel Guei, Daouda Keita, Nadim Bahsoun, Marius Moguiba licht Anthony Merlaud muziek Serge Gainsbourg, Lucas Nicot, Persussions d’Obila productie Virginie Dupray, Studios Kabako