Bas de Brouwer

De Profundis | Uit de diepte roep ik

Char Li Chung / Toneelgroep Oostpool in coproductie met Frascati Producties
Een aanklacht, een smeekbede, een ode aan een verloren liefde

Char Li Chung regisseert Oscar Wilde’s De Profundis | uit de diepte roep ik, een aangrijpende literaire getuigenis van een liefde tussen twee mannen. Wilde schreef vanuit de gevangenis een van de langste en meest urgente ‘liefdesbrieven’ ooit: een amour fatale, een ode aan een verloren liefde.

De nooit verstuurde brief is zowel een bittere klaagzang voor een verloren liefde als een loflied op vriendschap en vergeving. Wilde, veroordeeld wegens sodomie, beschrijft nauwgezet een even destructieve als verslavende passie. Liefde en haat, schoonheid en wrok vechten om voorrang. Lijden is het resultaat. Zonder schaamte of terughoudendheid uit Oscar Wilde zijn woede, zijn verlangen, zijn pijn.

Zoals Oscar Wilde in het schrijven van zijn brief een absolute vrijplaats vond, maakt Chung van het toneel zo’n zelfde ruimte. Een woedeverzamelplaats. Een biechtstoel waar alles luidop gezegd kan worden. Een plek waar de diepste en donkere gedachten het licht zien.

Mix van theater, dans, muziek en beeld
De Profundis | uit de diepte roep ik is een mix van theater, dans, muziek en beeld, gespeeld door Ludwig Bindervoet, gedanst door Ivan Montis en met livemuziek van performancekunstenaar Ariah Lester.

Char Li Chung’s De Profundis | uit de diepte roep ik is na Don Caravaggio (Frascati Producties, 2019) wederom een unieke vertaling van een literair meesterwerk naar het toneel, waarin belangrijke historische homoseksuele figuren een centrale rol spelen.

Lees hier het interview met Char Li Chung in Winq.

In de pers

"Chung en scenograaf Koen Steger laten Wildes gevangenis een fraaie ruïne zijn, een plek van kapotgevallen maskers, van beelden uit de antieke oudheid, van lege sokkels, verwijzingen naar Wildes fascinaties; een plek waar danser Ivan Montis en performer en countertenor Ariah Lester in een hallucinante soundscape een magische sfeer creëren." ★★★★ de Volkskrant

"Chung claimt ruimte terug voor mensen die onzichtbaar zijn gemaakt.'' Theaterkrant

Credits

tekst Oscar Wilde bewerking Bart van den Donker en Char Li Chung regie Char Li Chung spel Ludwig Bindervoet muziek en performance Ariah Lester dans Ivan Montis dramaturgie Madelon Kooijman scenografie Koen Steger lichtontwerp Yuri Schreuders kostuumontwerp Femke van Neerven en Jessica Helbach techniek Marco Steenks en Denson Batteké productieleiding Jeroen Heinen beeld Henri Verhoef coproductie met Frascati Producties

Over Char Li Chung

De Italiaans-Nederlandse Char Li Chung (Nederland, 1995) studeerde in 2017 af aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Direct aansluitend presenteerde hij bij Frascati what we talk about when we talk about love (Fraslab oktober 2017) gevolgd door Bij jou begin ik (Frascati Producties, 2018). De solo werd genomineerd voor de BNG Theaterprijs. Don Caravaggio (Frascati Producties, 2019) eveneens genomineerd voor de BNG Theaterprijs, geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival en door NRC-critici verkozen tot één van de top tien voorstellingen van 2018/2019. In februari 2020 komt bij Frascati Producties Wolven huilen niet alleen uit, geschreven door Don Duyns en losjes gebaseerd op o.m. de documentaire The Wolfpack en het filmoeuvre van Quentin Tarantino. Vanaf 2021 is Chung een van de huisregisseurs van Toneelgroep Oostpool.