Roxanne

ATD Regie / Igor Alvarez Cugat
di 24 mei ’22 - za 28 mei ’22
Een verkenning van de eigenheid van het tussenin zijn en de mythen die we onszelf daarover vertellen.
di 24 mei ’22
-
za 28 mei ’22

Wat betekent het om het tussenin te bezetten? Tussen het genderbinaire in. Tussen seksualiteiten in. Tussen nationaliteiten in. Tussen huizen in. Tussen geliefden in. Wat zijn de beperkingen van deze tusseninheid, en kan het bevrijdend werken? 

Deze vragen vormen de basis van Roxanne, een muziektheatervoorstelling-tentoonstelling die creatieve inspiratie haalt uit de cultklassieker Hedwig and The Angry Inch uit 2001. Net als het personage in de film, voelt Roxanne zich beperkt door diens liminale status in de wereld: leven tussen identiteiten. Letterlijk gebonden door touwen en gemaskeerd in stof, vormt Roxanne diens identiteit rond diens beperkingen. Kan die zich ontdoen van de beperkingen die de maatschappij hen oplegt, of is Roxanne voorbestemd om voor altijd gebonden te zijn? 

Door gebruik te maken van een breed scala aan artistieke media - van audio tot mime - probeert Roxanne het tussenin te contextualiseren door middel van tentoonstellingen. Roxanne fungeert als onze ceremoniemeester en leidt de toeschouwer door de verschillende voorstellingen die ons bewust maken van de identiteiten die naast het heteronormatieve bestaan.

  • Première: woe 25 mei
  • Duur: 90 minuten
  • ENG gesproken

Over Igor Cugat

Roxanne is het afstudeerstuk van afstuderend regisseur Igor Alvarez Cugat. Hij begon zijn studie aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam in 2018. Geboren in Cordoba, Argentinië, haalde de jonge Igor zijn inspiratie bij zijn oom, de componist Xavier Cugat, die hem de inspiratie gaf om zijn dromen na te jagen. Zo schreef en regisseerde Igor zijn eerste stuk toen hij nog maar twaalf jaar oud was. 

Igor gebruikt zijn theatermaken als een manier om de stemmen te versterken van diegenen die worden gediscrimineerd op basis van seksuele geaardheid, genderidentiteit en/of genderexpressie en seks (intersekse). Zijn onconventionele uitvoeringen combineren een waaier aan disciplines, daar hij creëert door te putten uit unieke ideeën en processen, en door te experimenteren met nieuwe technieken. 

Thema's gerelateerd aan religie en gezin spelen een grote rol in zijn werk, evenals depressies als gevolg van misbruik, pesten en negatieve sociale ontwikkeling tijdens de kindertijd. Igor geeft beeld aan de vaak trieste realiteit die heerst voor veel leden van de LGBTQIA+-gemeenschap. 

Door het publiek deel uit te laten maken van de ruimte van de acteurs, probeert Igor steevast de vierde muur tussen het podium en het publiek te doorbreken. Dit maakt zijn projecten tot een intieme en grappige ervaring. Hij werkt met videoprojecties, abstracte en heldere scenario's met contrasterende kleuren en sterke symboliek, een mix van livemuziek en geluidseffecten. Igor verbindt al deze praktijken met de nodige fijne, scherpe humor en melancholie.

regie Igor Alvarez Cugat scenografie Katrin Naftz composers Nick Verschoor, Chet Moerland dramaturg Jordan Hardesty productie Matilda Rasquin technische productie Otte Stoltenberg, Berend van Leer lichtontwerp Jasper Kayser