© Lisa Schamlé

COMMUNE

Maria Magdalena Kozlowska (PL/NL) / Frascati Producties
Een muzikaal eerbetoon aan protesterende vrouwen.

Is opera politiek? Kan opera een revolutie ontketenen? De stem is tenslotte een krachtig instrument. 

Sluit je aan bij de COMMUNE - een groep geëmancipeerde klassieke musici, die door middel van muziek samen de vrouwelijke kracht vieren. Hoge stemmen en blaasinstrumenten worden speelse wapens tegen opportunisme en binaire tegenstellingen. Om hun enthousiasme aan te wakkeren, roepen ze de geest van een communistische oma op. Haar virtuoze aria’s vormen een les in activisme. Samen schetsen ze een handleiding voor gemeenschappelijke actie, in het vooruitzicht van een naderende catastrofe. 

COMMUNE  is een muzikaal eerbetoon aan protesterende vrouwen. Geïnspireerd door de vrouwenstaking in Polen, Pussy Riot en hydrofeminisme, vinden zij ruimte voor positieve politiek in barokke en hedendaagse opera. In een kleurrijke, excentrieke tuin ontmoeten Rosa Luxemburg en Generatie Z elkaar voor groepstherapie en wordt klassieke muziek de gemeenschappelijke taal van het tegengeluid. 

COMMUNE  speculeert dat echte verandering begint met een verschuiving in ons gemeenschappelijke onderbewustzijn. Opera aan het volk!

Première 11 november 2021

The Gathering
Deze voorstelling is onderdeel van Frascati Issues: The Gathering

In de pers

"Ik raak geïnspireerd door alledaagse geluiden, zoals van een lekkende koelkast." Lees hier het hele interview met Maria in Het Parool

"...overall intelligent commentary and tribute to the feminist movements in Poland." Movement Exposed 

concept & regie Maria Magdalena Kozłowska spel Teresa Costa, Maria Magdalena Kozłowska, Beatrice Miniaci, Maayan Licht, Aleksandra Wtorek/Béatrice Picard muziek Teresa Costa, Maria Magdalena Kozłowska, Beatrice Miniaci kostuums & scenografie Jan Tomza-Osiecki lichtdesign Julian Maiwald libretto Aldona Kopkiewicz, Maria Magdalena Kozłowska dramaturgie Aldona Kopkiewicz dramaturgisch advies Tobias Kokkelmans productie Frascati Producties