(Dis)placed Interventions – Tafelvoorstelling

Elly van Eeghem (BE)
vr 1 apr ’22 - za 2 apr ’22
Een intieme solo over participatiekunst en co-creatie in de publieke ruimte.
vr 1 apr ’22
-
za 2 apr ’22

Met weinig middelen tovert Elly van Eeghem Frascati 3 om tot een plek die groter blijkt dan we dachten.

Elly Van Eeghem werkte als kunstenaar zes jaar lang rond de verbeelding van stadsontwikkeling en de co-creatie van publieke ruimte. Ze deed onderzoek op straat, presenteerde documentairevoorstellingen in leegstaande panden, richtte lokale buurtateliers op en bouwde samen met bewoners aan publieke installaties. Het hele werkproces wordt nader uitgelegd in het boek (Dis)placed interventions: Making public space in urban landscapes (2019). 

In de intieme solo (Dis)placed Interventions – Tafelvoorstelling brengt Elly het boek tot leven: ze vertelt over de trage start van elk participatief project, over de vele verrassingen onderweg en over wat achterblijft wanneer het werk schijnbaar afgelopen is.  De voorstelling is bedoeld voor een klein publiek: maximaal 15 mensen zitten samen met Van Eeghem rond de tafel. Van studenten en professionals in stedenbouw, kunst of buurtwerk tot geïnteresseerden in inspirerende vormen van samenwerking.  

Credits

concept & creatie Elly Van Eeghem muziek Benne Dousselaere feedback Matthias Velle productie Macadam VZW coproductie Kunstencentrum Vooruit & KASK School of Arts Gent met steun van de Vlaamse Overheid en Stad Gent 

vr 01 & za 02 april
STADSKUNSTENAARS: DE PRAKTIJK VAN CO-CREËREN

Op 1 en 2 april presenteert Frascati een speciaal programma rondom sociaal-artistiek werk, maken in de stad en werken met gemeenschappen: Een onderzoek naar wat het betekent om theater te maken in de stad.  
Met het tweedaagse programma ‘Stadskunstenaars: De praktijk van co-creëren’ onderzoeken we de relatie én samenwerking tussen theater, stad en gemeenschap. Steeds meer kunstenaars nemen de stad als thema van hun werk en ontwikkelen een werkpraktijk in samenwerking met een deel van de stadsgemeenschap. Ze zetten lokaal stadsprojecten op in diverse buurten of werken nauw samen met een groep bewoners.

Deze manier van werken vraagt een andere benadering en begrip van kunst, werkwijze, publiek en participanten. Maar wat houdt dit lokaal werken en met de stad samenwerken precies in? Welke kunstenaars werken in dit sociaal-artistieke domein, wat verbindt hen en waarin verschillen hun ideologieën en hun methodieken? Wat omvat deze kunstvorm precies en hoe ziet het veld van sociaal-artistiek er eigenlijk uit?   
Via voorstellingen, gesprekken en werksessies zoomen we in op de sociaal-artistieke werkpraktijk en doen we een poging deze in kaart te brengen. Een weerbarstige, veranderlijke en relatief jonge praktijk vol in de groei. Eentje waarbinnen aannames over artistieke kwaliteit, vorm en betekenis op de schop gaan. Een praktijk waarin de kunstenaar balanceert tussen kunst en het sociale domein en waarvoor we nieuwe taal, handvaten en methodieken nodig hebben om tot een beter begrip te komen van 'maken met de stad'.   

Het professionals-programma is besloten. Voor meer informatie en aanmelding, mail Jacobine Oudijk op Jacobine@frascatitheater.nl

Kaarten voor het werk van de Gentse stadsmaker Elly van Eeghem en sociaal-artistiek kunstenaar Hanna Timmers zijn ook voor niet-professionals verkrijgbaar.