© Sanne Peper

Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Dood Paard
do 26 mei ’22 - za 28 mei ’22
Een beeldende en muzikale jeugdtheatervoorstelling (10+, 12+ en 18+) gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Paul Schutten over het ontstaan van het heelal. 
do 26 mei ’22
-
za 28 mei ’22

Hoe zag het allerbeginste begin, het niks, eruit? Dijt het heelal al maar verder uit of wordt alles uiteindelijk weer terug in elkaar gedrukt tot datzelfde niks.

In de voorstelling springen we van de oerknal naar de verre toekomst. Van bomen die groeien van de gassen die wij uitademen en vice versa, naar hoe het ijzer in ons bloed ooit in een supernova is ontstaan. Het gaat over bizarre elementen die pas op het laatste moment besluiten of ze een golf of een deeltje willen zijn. In de voorstelling zien we zelfs dat het niet zo onwaarschijnlijk is dat er ergens anders in het heelal ook een vorm van leven zou kunnen zijn.

Met low-tech, good-old-fashioned, houtje-touwtje-theatermiddelen toveren we de wereld van het immense niks in de hoofden van het publiek.

De voorstelling gaat over hoe nietig de mens en de aarde zijn in dat onmetelijke en schijnbaar oneindig uitdijende heelal, over hoe alles is ontstaan en dat dat bovendien eigenlijk allemaal één groot toeval is.

“Je hebt vast wel eens een prachtige zonsondergang gezien. Of een heldere sterrenhemel die uit ontelbare fonkelende diamanten lijkt te bestaan. Of een schitterend uitzicht vanuit de hoogte over de zee, de bossen of de bergen. En misschien heb je je op zo’n moment wel eens afgevraagd waar die zon, die sterren en die aarde vandaag kwamen. Hoe is ons heelal ontstaan? En waarom is er iets en niet niets? Was dat niet veel logischer geweest? Want waar kan alles zomaar ineens vandaan zijn gekomen? Is er altijd al iets geweest of juist niet? Maar als er nooit niets was, waar komt dat iets dan vandaan? Was er misschien een schepper die ons universum gemaakt heeft? En is die er ook altijd al geweest? Hoe ver terug is altijd eigenlijk? Wat komt er na oneindig? Is oneindig keer oneindig meer dan gewoon oneindig? En als je jezelf opeet, word je dan twee keer zo dik of verdwijn je juist helemaal?”

Duur: 80 minuten

In de pers

“Met de snelheid van het licht vuren de twee spelers van Dood Paard feiten en weetjes op hun publiek af […] En als het je duizelt, geeft dat helemaal niks.” Theaterkrant

“Wat de theatermakers toevoegen zijn gelijke delen menselijkheid en kunstigheid, bijvoorbeeld als ze een disconummer ten gehore brengen als twee golvende lichtdeeltjes. Aan zoiets valt niets te begrijpen. Dat is alleen maar genieten.” ★★★★ De Volkskrant

"Met dat hoge tempo en die vieze grapjes is Het mysterie van niks en oneindig veel snot bepaald geen saaie schoolles" Het Parool

met / door / van Wessel Schrik en Manja Topper, Michael Yallop, Ramses van den Hurk, Carmen Schabracq concept en spel Wessel Schrik en Manja Topper kostuums en objecten Bas Kosters en Carmen Schabracq techniek en vormgeving Michael Yallop lichtontwerp Ramses van den Hurk marketeer Brecht De Backer & Doris de Bruijn educatie Elke de Graaff tekst Jan Paul Schutte