Theatermaker Kaweh Modiri maakt Land zonder Vlag, een voorstelling over ontworteling, immigratie en (nationale) identiteit

Op 5 en 6 april presenteert filmmaker, schrijver en theatermaker Kaweh Modiri zijn voorstelling Land zonder Vlag gemaakt onder de vleugels van Frascati Producties. Een tragikomedie over ontworteling, immigratie en (nationale) identiteit, geïnspireerd door de unieke Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West.

 

Afgelopen jaar organiseerde Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) een literaire avond in Theater van Deyssel in Amsterdam Nieuw-West. Voor de gelegenheid schreef theatermaker Kaweh Modiri een monoloog over de bijzondere buurt waar het theater is gevestigd: de Van Deysselbuurt. De monoloog maakte enorme indruk op de artistiek coördinator Khadija Massaoudi. Dit verdient een groter publiek, dacht ze. Kaweh maakt op dit moment bij Frascati Producties, samen met vier acteurs, de avondvullende Land Zonder Vlag. De voorstelling is te zien op 5 en 6 april.

Kaweh laat zich voor Land zonder Vlag dieper inspireren door de Van Deysselbuurt, en de indrukwekkende verhalen van haar bewoners. Hij maakt verbindingen tussen individuen, de wijk en maatschappelijke vraagstukken die breder spelen in de samenleving. De tekst gaat op speelse wijze in op thema’s als ontworteling, immigratie en (nationale) identiteit. 

Over Kaweh Modiri  
Kaweh Modiri (1982) is een Nederlandse filmmaker, schrijver en theatermaker met Iraanse roots. Tijdens zijn studie Theaterwetenschappen aan de UvA, schreef en regisseerde hij zijn eerste voorstelling Hyena’s en speelde hij in een collectief. Sindsdien heeft hij zich als schrijver en filmmaker ontwikkeld, maar de wens om ooit weer theater te gaan maken is altijd gebleven.

Hij studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn afstudeerfilm Mijn Inbreker en Ik werd bekroond met de Rene Coelho Award, zijn film Bodkin Ras ontving de Fipresci Award. Inmiddels heeft hij diverse korte verhalen, romans, theatervoorstellingen en speelfilms gemaakt. Zijn roman Meneer Sadek en de anderen verscheen in 2012 bij uitgeverij Thomas Rap.  

Kaweh’s laatste boek MITRA kwam in 2020 uit. Hij verfilmde het boek in 2021 als gelijknamige politieke thriller. MITRA werd geselecteerd voor het Limelight-programma van het IFFR en voor de Grand Jury Fiction-competitie van Movies that Matter.