Cordaan en Frascati co-crëeren in onderzoeksproject over samenwerken

In februari 2024 startten Frascati Producties en Cordaan een nieuw co-creatieproject samen met spelers van Theater Lebelle en theatermakers Merel Severs, Leonne de Jong, Gerbrand Bos en Ariadna Rubio Lleo. Het is het eerste project in een langere samenwerking tussen Cordaan en Frascati Producties in het kader van programmalijn De (on)vertelde stad. Op 28 maart zagen medewerkers van Cordaan, Frascati en spelers van Theater LeBelle het resultaat van deze eerste maanden samenwerken in een besloten presentatie.

 

Twee nieuwe makersduo’s gingen aan de slag met spelers van Theater LeBelle, een theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking en onderdeel van het Cordaan programma Kunst & Zorg. Merel Severs en Leonne de Jong werkten met Sylvie Filla, Yorrin Welters en Givenny Seedorf aan een speelse, muzikale verkenning van wat het betekent om (samen) te spelen op de vloer. Gerbrand Bos en Ariadna Rubio Lleo werkten met Bea Otte en Thiezayro Cordoba aan een beeldende voorstelling over macht, geïnspireerd op onderlinge gesprekken en foto’s van Erwin Olaf.

De spelers en makers gingen in acht sessies gezamenlijk op onderzoek uit. Hoe werk je samen? Hoe steek je de werksessies in? hoe kom je tot materiaal en hoe zorg je voor gelijkwaardigheid? Kan dat überhaupt wel? Wat vraagt het van een organisatie als Frascati Producties om met een partner als Cordaan een samenwerking aan te gaan en visa versa? Hoe kunnen grenzen artistiek verlegd en bevraagd worden binnen een kader van veiligheid en vertrouwen? Deze vragen zijn in deze kennismaking aangestipt en worden verder uitgediept tijdens volgende co-creatieprojecten van Cordaan en Frascati Producties.