Daar buiten de ring

Hanna Timmers / Frascati Producties
Tue 1 Mar ’22 - Sat 2 Apr ’22
Een vertelling over Nieuw-West vanuit drie verschillende perspectieven: de buurtbewoners, het beleid en de kunstenaar.
Tue 1 Mar ’22
-
Sat 2 Apr ’22

Wat kom jij hier doen? 
Theater maken.  
Aha, maar eigenlijk kom je het hier beter maken toch? 

Vier jaar lang werkte theatermaker Hanna Timmers in de Lodewijk van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Gebaseerd op die ervaring maakt zij nu de solovoorstelling Daar buiten de ring. Een vertelling over Nieuw-West vanuit drie verschillende perspectieven: de buurtbewoners, het beleid en de kunstenaar. En over hoe die drie onlosmakelijk verbonden zijn geraakt in een stad in ademnood. Want hoe doe je dat eigenlijk, echt samenleven? 

concept, tekst, spel Hanna Timmers vormgeving, kostuum Gerbrand Bos advies & dramaturgie Dennis Meijer licht en geluidsontwerp Tom Brinkkemper met dank aan Luca van Slagmaat en de bewoners van de Lodewijk van Deysselbuurt

In de pers

"Daar buiten de ring nodigt ons uit om onze vooroordelen aan de kant te zetten, uit onze schulp te kruipen en een connectie te maken met de mensen die om ons heen leven. Achter het beeld van een problematische wijk kan een hoop schoonheid schuilgaan." Theaterkrant, 4 mrt 2022


Stadskunstenaars: De praktijk van co-creëren

Op 1 en 2 april presenteert Frascati een speciaal programma rondom sociaal-artistiek werk, maken in de stad en werken met gemeenschappen: Een onderzoek naar wat het betekent om theater te maken in de stad.  Met het tweedaagse programma ‘Stadskunstenaars: De praktijk van co-creëren’ onderzoeken we de relatie én samenwerking tussen theater, stad en gemeenschap. Steeds meer kunstenaars nemen de stad als thema van hun werk en ontwikkelen een werkpraktijk in samenwerking met een deel van de stadsgemeenschap. Ze zetten lokaal stadsprojecten op in diverse buurten of werken nauw samen met een groep bewoners.

Deze manier van werken vraagt een andere benadering en begrip van kunst, werkwijze, publiek en participanten. Maar wat houdt dit lokaal werken en met de stad samenwerken precies in? Welke kunstenaars werken in dit sociaal-artistieke domein, wat verbindt hen en waarin verschillen hun ideologieën en hun methodieken? Wat omvat deze kunstvorm precies en hoe ziet het veld van sociaal-artistiek er eigenlijk uit?   
Via voorstellingen, gesprekken en werksessies zoomen we in op de sociaal-artistieke werkpraktijk en doen we een poging deze in kaart te brengen. Een weerbarstige, veranderlijke en relatief jonge praktijk vol in de groei. Eentje waarbinnen aannames over artistieke kwaliteit, vorm en betekenis op de schop gaan. Een praktijk waarin de kunstenaar balanceert tussen kunst en het sociale domein en waarvoor we nieuwe taal, handvaten en methodieken nodig hebben om tot een beter begrip te komen van 'maken met de stad'.   

Het professionals-programma is besloten. Voor meer informatie en aanmelding, mail Jacobine Oudijk op Jacobine@frascatitheater.nl Kaarten voor het werk van de Gentse stadsmaker Elly van Eeghem en sociaal-artistiek kunstenaar Hanna Timmers zijn ook voor niet-professionals verkrijgbaar.