JAH!

Theater Rotterdam: Dalton Jansen
Thu 10 Oct ’24 - Sat 12 Oct ’24
Een ode aan de zwarte man in een westerse wereld.
Thu 10 Oct ’24
-
Sat 12 Oct ’24

Hoe blijf je hoopvol in een omgeving die niet accepteert dat mensen van kleur dezelfde rechten hebben? Vijf performers zoeken naar hun identiteit en verhoudingen tot elkaar. Wat betekent het om vader en zoon te zijn? Welke trauma's geef je door en welke laat je los? Hoe vorm je je eigen visie en waarden als zoon met een vader die opgegroeid is in een complexe wereld waarin hij niet volledig zichzelf kon zijn? 

JAH! van choreograaf Dalton Jansen is een ode aan de zwarte man in een westerse wereld en een viering van vaderschap. Dalton inspireerde de voorstelling op het verhaal van zijn eigen vader, die als jonge Curaçaose immigrant in de jaren negentig naar Nederland kwam en vanuit het gedachtegoed van de Rastafari zijn zoon opvoedde. 

Met de voorstelling hoopt Dalton stereotyperingen te ontmantelen: Rastafari zijn betekent meer dan alleen dreadlocks, cannabis en reggae. Het is een levensstijl van vrede, liefde en harmonie. Rasta’s voelen zich sterker verbonden met de natuur, de aarde, de community en het spirituele. Wat kunnen we daarvan leren in deze tijd waarin polarisatie en individualisme hoogtij vieren?

Credits

choreografie en concept Dalton Jansen cast Lucien Denny, Jason Winter, Shaquille George, Romano Haynes eindregie Timothy de Gilde tekst Maarten van Hinte scenografie Julian Maiwald kostuumontwerp Erik Bosman lichtontwerp Jasper Nijholt muziek Tom van Wee adviseur dans en muziek Gerleen Balstra, Frie Trustfull coproductie Theater Rotterdam, Stichting BlackBirds, De Coproducers, Summer Dance Forever met dank aan DNA Next, Nederlandse Dansdagen, Elisia Da Silva Martins Pecas (SONSON), Priscilla Vaas, Nidhi Joshi, Melih Gencboyaci, Joley Groeizaam, Jeffrey Loewenicht, Jivika Biervliet

Over Dalton Jansen

Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. Dalton sleepte de afgelopen jaren, onder andere met The Double Collective, verschillende prijzen in de wacht en in 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Momenteel doet hij, in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten, onderzoek naar zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR).