Julidans: Manual Focus

Mette Ingvartsen (DK)
Thu 4 Jul ’24 and Fri 5 Jul ’24
Het lichaam ondersteboven en binnenstebuiten.
Thu 4 Jul ’24
and
Fri 5 Jul ’24

In het retrospectief rond haar werk keert choreograaf Mette Ingvartsen terug naar het prille begin van haar carrière met Manual Focus. In een vervreemdende en radicale presentatie, die tegelijkertijd ronduit aanstekelijk is, verkent ze niet alleen het lichaam zelf, maar vooral ook de manieren waarop we ernaar kijken.

Mette Ingvartsen debuteerde in 2003 met haar choreografie Manual Focus, die baanbrekend zou blijken voor haar latere werk. In dit dansstuk legt ze de nadruk op fysieke handelingen en bewegingen, los van psychologische drijfveren die er mogelijk achter schuilen. Die aanpak kenmerkt ook de werken die de jaren daarop volgden, waarin Ingvartsen met aanstekelijk enthousiasme haar ongecompliceerde verkenningen van het lichaam en onze waarneming voortzet.

Manual Focus is een bijna sculpturaal werk waarin Ingvartsens fascinatie voor identiteit en binaire tegenstellingen doorschemert. Een uitstekend voorbeeld van haar ‘missie’ in de dans: diepgaand onderzoek naar de relatie tussen lichaam, ruimte en publiek, om sociale en politieke kwesties aan te kaarten.

In Manual Focus keert Ingvartsen je blik volledig om, draait armen en benen ondersteboven en wisselt voor- en achterkant van het lichaam. Naakte vrouwen met maskers van oude mannen op hun achterhoofd veranderen in monsterachtige twaalfpotige organismes. Dierenlichamen veranderen van gedesorganiseerde wezens in mensen zonder hoofden of andere niet-benoemde categorieën. Er ontstaat een vervreemdend gevoel van desidentificatie in een continue flow van transformatie.

Mette Ingvartsen: “De maskers vormden een startpunt voor hoe je mannelijk en vrouwelijk kunt vermengen en hoe je de grens tussen verschillende categorieën kunt vervagen. Niet alleen mannelijk en vrouwelijk, maar ook kunstmatig en echt, naakt en gemaskerd of zelfs gewoon een algemeen begrip van zogenaamd vaststaande tegenstellingen. Ik wilde proberen tegenstellingen te vermengen op een manier die ze onafscheidelijk zou maken.”

Over de maker

De Deense choreograaf Mette Ingvartsen (1980) trad over de hele wereld op en haar werk is gepresenteerd op gerenommeerde podia en festivals. Ze heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor haar bijdragen aan de hedendaagse dans en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke choreografen van haar generatie. Ter ere van haar twintigjarig jubileum brengt Julidans een retrospectief van haar belangrijkste werken.

 

  • Duur: 30 min
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Julidans

concept Mette Ingvartsen creatie Manon Santkin, Kajsa Sandstrom, Mette Ingvartsen performers Manon Santkin, Kasja Sandstrom, Kaya Kolodziejczyk oorspronkelijk geproduceerd door P.A.R.T.S. dank aan Bojana Cvejić, Peter Lenaerts ondersteuning Great Investment wordt gesteund door de Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Deense Kunstraad