© Vivian Camphuijsen/ Deniz Campinar

Maankoningin

Club Lam
Wed 20 Dec ’23 - Sat 23 Dec ’23
Een voorstelling over de gezondheidszorg, vriendschap, spiritualiteit en het hiernamaals.
Wed 20 Dec ’23
-
Sat 23 Dec ’23

Club Lam is terug! Na het succes van Lolita en Rubens Meisjes, presenteren ze dit seizoen Maankoningin: over vriendschap, spiritualiteit en het hiernamaals.

Speeldatum wo 20 dec is geannuleerd. Met alle kaartkopers wordt contact opgenomen voor het omruilen van de tickets voor andere data of verdere afhandeling.

Maria Theresia van Oostenrijk worstelt in haar huwelijk met de ‘Zonnekoning’, Lodewijk XIV, die vooral bezig is met zijn eigen balletspektakels en affaires. Maria verzamelt daarom een bont gezelschap om haar heen met waarzeggers, circusacts en operazangers die de eenzaamheid verzachten. 

Wanneer ze plots ziek wordt kan de arts niks voor haar doen, de gezondheidszorg is namelijk gericht op mannen, het vrouwenlichaam onderzoeken is iets waar hij zijn vingers niet aan brandt. Langzaam sterft Maria aan de onverzorgde tumor.  “Als koningin ben ik slechts één dag gelukkig geweest, waren haar laatste woorden. 

Club Lam kan wel voor bewustwording zorgen, maar de geschiedenis helaas niet veranderen. Daarom praat Club Lam na de voorstelling verder over het thema genderongelijkheid in de gezondheidszorg. Ze hebben het over wat genderongelijkheid is en gaan in gesprek met mensen uit het vak. Waarom is er zoveel ongelijkheid en wat is ervoor nodig om het systeem te veranderen? En waarom weten we zo weinig van het vrouwenlichaam?

Extra lam

Nagesprekken: ongelijkheid in de zorg

Er is nog veel te leren op het gebied van (on)gelijkheid in de gezondheidszorg. Daarom worden experts, artsen en ervaringsdeskundigen uitgenodigd die antwoorden kunnen geven op deze vragen.

Donderdag 21 december: ongelijkheid binnen de ouderenzorg

Op donderdag 21 december gaat de productieleider van Maankoningin, Marieke Schiphorst, in gesprek met Ester Bertholet over ongelijkheid binnen de ouderenzorg. 

Ester Bertholet is specialist ouderengeneeskunde in Velp en Arnhem, waar zij een zelfstandige praktijk ouderengeneeskunde heeft. Ze is daarnaast de oprichter van ontmoetingscentrum Ons Raadhuis en schrijfster van het Behandelpaspoort en het boek ‘Vitaal Ouder worden is zo gek nog niet’, dat ze samen met 170 ouderen en 65 collega’s geschreven heeft.

Marieke gaat met Ester in gesprek over ongelijkheid binnen de ouderenzorg, niet zozeer op gender maar op ongelijkheid in behandeling op basis van leeftijd/ouderdom/vitaliteit. Zo is bijvoorbeeld veel medicatie getest op jongere personen, die voor ouderen heel andere bijwerkingen hebben. 

Vrijdag 22 december: genderongelijkheid binnen de gezondheidszorg

Mirjam Kaijer is oud-verpleegkundige en journalist en liep 10 jaar met onverklaarde gezondheidsklachten. Zij is oprichtster van stichting Voices for Women die strijdt voor betere gezondheidszorg voor vrouwen. Zij geven de zorgelijke verhalen, ontstaan door een groot kennishiaat een gezicht. 

Veel vrouwen hebben langdurige gezondheidsklachten die niet adequaat worden behandeld, soms onterecht gepsychiatriseerd en afgedaan als burn-out, stress of: het zit tussen je oren. Onvoldoende kennis over vrouwspecifieke ziektes, of sekse- en genderverschillen bij algemene ziektes is de oorzaak. 

Het mannenlichaam is de norm terwijl de vrouw anders ziek wordt.

Beide gesprekken zijn gratis bij te wonen en worden opgenomen. De opnames vind je na afloop terug in de podcast serie: Club Lam Talk.

 

  • Duur 105 min. 
  • Nagesprek op do 21 en vr 22 december

De pers over Rubens Meisjes

"Rubens Meisjes bulkt van origineel, scherp en hilarisch commentaar op eigentijdse fenomenen." ★★★★ de Volkskrant

Over Club Lam

Club Lam is een all female collective dat in 2018 werd opgericht door de toen net afgestudeerde Marloes IJpelaar (#Tagged en ANNE+, Dood Paard en Toneelgroep Maastricht), Ella Kamerbeek (Het F Woord, De Roze Bril en Safe Space) en Ayla Çekin Satijn (Netflix series ANNE+, Dirty Lines, Deep Shit en de kortfilm Beş). De oprichting kwam voort uit een absolute noodzaak: het gebrek aan diverse vrouwenrollen en een vrouwelijk perspectief in de cultuurindustrie.

Dat Club Lam een politieke agenda heeft, wordt niet onder stoelen of banken gestoken. De drie jonge actrices representeren een generatie die op de barricades staat wat betreft vrouwenemancipatie, lhbtq+-rechten, klimaatactivisme en anti-racisme. Deze intersectionele strijd voeren ze zowel op het toneel, televisie en via hun inmiddels omvangrijke community op Instagram.

spel Ella Kamerbeek, Annelies Deweerdt, Céline Vermeulen, Joppe Klein pianist Frédérique Lande concept, tekst en regie Marloes IJpelaar naar het idee van Ayla Çekin Satijn styling Julia Suyker techniek Joris Schipper, Max Auer technische producent Ramses van den Hurk DOP Pauline Skoring edit Marre Bonke productie Marieke Schiphorst campagnebeeld Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis marketing & PR  Bo Peters educatie Florien Berden socials Ayla Çekin Satijn vormgeving PR  Renee Mes randprogramma  Marieke Schiphorst zakelijke leiding Bregje Stax artistieke leiding  Marloes IJpelaar expositie Noor Houtakkers bestuur Marijke Schaap, Victorine Plante, Sabine Dehne

met dank aan Mart Fuchs, Rens Blonk, Dood Paard, Het Amsterdamse Bostheater, UMC, De Maaspoort, Theater Kikker, Internationaal Theater Amsterdam

fondsen Theater Maaspoort, Provincie Limburg, Gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, KF Hein Fonds, Cultuurimpuls Venlo, BNG Cultuurfonds, Janivo Stichting, Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds, Fonds21, VIA ZUID