Gruis / Aan de twijfel

Jesse Vandamme / NTGent & Werktoneel
Wed 13 Dec ’23 20:30
Op zoek naar radicale waanzinnigheid, razen de spelers van Werktoneel door het oeuvre van de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans.
Wed 13 Dec ’23
20:30
  • Wed 13 Dec ’23
    20:30
    NL Première
    Frascati
    Frascati 1

In Gruis / aan de twijfel  droomt Sita ervan een kinderboek te schrijven, met in de hoofdrol Beertje Bombazijn. Maar veel meer dan enkele korte versjes pent ze niet neer. Beslommeringen in het leven van haar dochter Parel en haar man Clemens houden haar weg van de typmachine. Ze verdrinkt in de stemmen van haar bonte buurtbewoners, haar eigen gedachten, en de radio die onophoudelijk blijft spelen op de achtergrond.

Na Solipsists  (2022) zet het Werktoneel, dat zijn KASK-alumni Jesse Vandamme, Louise Bergez, Lucas Van der Vegt, Joeri Happel en Lucie Plasschaert, hun onderzoek naar menselijk isolement voort. Waar bij Solipsists  het individuele bewustzijn in zijn verregaande subjectiviteit primeerde, heet het jonge, hypergetalenteerde theatercollectief ons nu welkom in het nihilistische universum van auteur Willem Frederik Hermans, bevolkt met figuren die samen zin proberen te geven aan de dagelijkse banaliteit, aan de werkelijkheid die een nauwelijks te vatten chaos geworden is.

Toen de gevierde auteur Willem Frederik Hermans in 1981 zijn roman Uit Talloos Veel Miljoenen  uitbracht, waren de meeste kritieken negatief. Het vervolg op Onder Professoren werd erg lauw ontvangen door de critici. Dik veertig jaar later trekt Werktoneel zich daar niets van aan. In hun nieuwe voorstelling wekken de vijf jonge makers de wrange en hilarische roman weergaloos tot leven.

Gedragen door een soundscape gebaseerd op de ijdele radioprogramma’s die op eenzame uren de ether opvullen, vormt Gruis / aan de twijfel een antidotum voor onze zelfverklaarde transparante en positieve samenleving en biedt het een kritiek op het krampachtige vooruitgangsoptimisme.

Nagesprek met dramaturg Kaatje de Geest

Direct na afloop van de voorstelling gaat dramaturg Kaatje De Geest in gesprek met regisseur Jesse Vandamme, muzikant en geluidsontwerper Laurens Mannaerts en met de cast van de voorstelling. Dit gesprek is gratis bij te wonen en vindt plaats in de zaal. 

  • Duur: 105 min. 
  • Nagesprek aansluitend op de voorstelling.

Credits

spel & creatie Louise Bergez, Joeri Happel, Lucie Plasschaert, Lucas Van der Vegt regie & concept Jesse Vandamme dramaturgie Kaatje De Geest decor- & kostuumontwerp Chloé Wasselin-Dandre lichtontwerp Dennis Diels geluidsontwerp & muziek Laurens Mannaerts advies Laurens Aneca productie NTGent

In de pers

"Jesse Vandamme en Werktoneel grijpen WF Hermans briljant bij de lurven."
★★★★★ De Morgen

"Willem Frederik Hermans wordt subliem spelerstoneel." De Standaard

"Groots spel in een grijs dekendecor." Knack

 "Afgekraakt boek over zuipende professoren tot leven gewekt door groepje “jonge Gentse goden.” Nieuwsblad

"De armzaligheid van het bestaan vormt de rijkdom van het stuk." Etcetera

Collectief Werktoneel puurt uit het nihilistische oeuvre van W.F. Hermans een wrede tragikomedie over menselijke waanzin in een wereld die geen negativiteit verdraagt,. [...] De nieuwe generatie is gearriveerd en ze is here to stay. Subliem spelerstoneel.

De Standaard - Allerbeste voorstelling van 2023