Het regent sterrenrecensies voor talige en wiskunde voorstelling Superposition

In de nieuwe voorstelling van Vanja Rukavina & Toneelschuur Producties i.s.m de Coproducers, komt een groep Nederlandse en Japanse wiskundigen bijeen, om door middel van formules de verschillen tussen hun culturen te verklaren. Superposition is dinsdag 21 t/m donderdag 23 november te zien in Frascati 1. 

Superposition is een idealistische voorstelling als een absurde wiskundige vergelijking: de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan, tussen kansrekening en geometrie, tussen man en vrouw en tussen nieuwkomerschap en ervaring worden tegen elkaar afgezet. Een show over tot elkaar willen doordringen en elkaar écht willen begrijpen, alleen dan via een gigantische omweg.

In de pers

“Een ode aan - en een satire op - doorgedreven wetenschappelijk positivisme “ ★★★★ NRC

“Vanja Rukavina brengt prachtig de valkuilen van samenwerking in kaart.“ ★★★★ Trouw

“Superposition is een humoristische voorstelling, vol geestige taalgrappen- en grollen [...] een soort 'Lost in Translation' maar dan in het kwadraat. “  Theaterkrant

"Een ontroerend én hilarisch staaltje theatrale antropologie.”  ★★★★ de Volkskrant   

Over Vanja Rukavina 

Vanja Rukavina rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en speelde meteen na zijn afstuderen gedurende een periode van 6 jaar in verschillende voorstellingen bij Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2017 speelt Rukavina bij Het Nationale Theater waarin hij in 2018 voor zijn rol in de voorstelling The Nation de Arlecchino won voor beste mannelijke bijrol. In 2014 maakte hij samen met Daria Bukvic, Saman Amini en Majd Mardo de voorstelling Nobody Home die geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Zijn eigen performance BOKKO in samenwerking met Karel van Laere reisde gedurende 8 jaar door Europa, China en Zuid-Korea en in 2019 presenteerde hij zijn solovoorstelling LANGUAGE over taal en identiteit, die in datzelfde jaar werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.

Over de coproducers

Twaalf Nederlandse theaters, waaronder Frascati, zijn sinds 2013 onder de noemer de Coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Het doel is het actief participeren in ontwikkeling van theater, productiebijdrage en gegarandeerde speelbeurten voor bespelers. Jaarlijks ondersteunt de Coproducers twee nieuwe vlakke vloerproducties. Eerder dit seizoen was Nastaran Razawi Khorasani/Theater Rotterdam te zien met This is not a dance.