• zwart/zwart, een voorstelling als een LSD-trip

zwart/zwart

zwart/zwart

Nieuw West

theater

Over

Een voorstelling als een LSD-trip

zwart/zwart is geïnspireerd op het werk van de omstreden psychiater Jan Bastiaans die in de jaren zestig oorlogsslachtoffers met LSD behandelde. Een zenuwpatiënt, een verdrietige en pathologische man (gespeeld door Marien Jongewaard) komt bij de psychiater (Helmert Woudenberg).Het hallucinatoire middel zet alle kanalen open. Is het een trip? Een therapeutische sessie? Een afrekening? Een tragedie? Of een troost?

zwart/zwart vloeit voort uit een fascinatie van Marien Jongewaard met de film ‘Begrijpt U nu waarom ik huil?’ (1969) van Louis van Gasteren. In deze film volgt Van Gasteren een man die onder behandeling is van psychiater Jan Bastiaans. Zijn behandelingsmethode van oorlogsslachtoffers (of overlevers) was omstreden en heeft destijds zelfs tot Kamervragen geleid. Marien Jongewaard vroeg Erik-Ward Geerlings een nieuwe theatertekst te schrijven. Zij werkten eerder samen in de APERA van WILco. 

'Jongewaard sleurt zijn publiek anderhalf uur mee in deze grappige, beklemmende, hallucinante trip. Psychiater Jan Bastiaans gebruikte destijds lsd. Ook de voorstelling begint heftig' - de Volkskrant

idee & concept Marien Jongewaard tekst Erik-Ward Geerlings spel Marien Jongewaard & Helmert Woudenberg (op beeldscherm) lichtontwerp, geluid & techniek René Rood zakelijke leiding Marten Oosthoek fotografie Sanne Peper 

Makers

Nieuw West ontleent zijn naam aan een Amsterdamse wederopbouwwijk en maakt actueel, fysiek en literair theater. De voorstellingen zijn vaak provocatief en confronterend en gaan over verwarring, onzekerheid en het verlangen naar harmonie in chaotische wereld.

Marien Jongewaard ontving in 2006 de VSCD Mimeprijs voor zijn rol in LOVE en Bambie 10. Vorig seizoen was hij bij Frascati te zien met de indrukwekkende solo There is a discussion en het jaar daarvoor in de locatievoorstelling Pleinvrees van OMSK / Lotte van den Berg.

Erik-Ward Geerlings regisseerde eigen en andermans stukken bij diverse werkplaatsen (o.a. FACT) en de K.V.S. (Brussel).Tot op een heden schreef hij meer dan 40 toneelstukken en libretto’s voor een groot aantal gezelschappen. De laatste jaren legt hij zich meer toe op muziektheater in samenwerking met verschillende componisten. Ook schreef hij voor de jeugdtheatergezelschappen Siberia en Artemis.

 
90 minuten
FRASCATI ISSUES

Deze voorstelling is onderdeel van Frascati Issues: Staat van Waanzin. Bekijk hier het hele programma.