• Marjolijn van Heemstra

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap

Marjolijn van Heemstra

theater

Over

Zohre, verhaal van een vluchteling die bleef slapen

In november 2015 belt de Afghaanse vluchtelinge Zohre Norouzi aan bij theatermaker Marjolijn van Heemstra met de vraag of ze mag blijven slapen. Na wat getwijfel gaat de deur open en wordt er een deken op de bank gelegd. Er is een gezamenlijk ontbijt, er is ongemak en stilte en dan langzaam maar zeker is er steeds meer.

In Zohre, een Afghaans Nederlandse soap doen Zohre en Marjolijn samen verslag van het jaar dat voorbijging sinds Zohre voor het eerst bij Marjolijn op de bank sliep. Een jaar vol goede bedoelingen, onhandige pogingen, wederzijdse verwachtingen en verdenkingen. Een jaar vol telefoontjes met onwillige instanties en nachtelijke gesprekken over eenzaamheid en gemis op het dak van Zohre’s flat in Alphen aan den Rijn waar je nooit de sterren ziet. Een openhartige voorstelling over kleine levens in het licht van gigantische problemen met als leidraad een verdwenen Afghaanse soap.

Zohre, een Afghaans Nederlandse soap is een journalistiek theaterproject over de vluchtelingencrisis en de moeizame integratie van nieuwkomers in Nederland. Waarom is het zo moeilijk om hier een nieuw leven op te bouwen? Waar gaat het mis? En hoe help je een vluchteling nou eigenlijk echt?

‘Belangwekkend pamflettheater’ ★★★★ NRC 
‘De vanzelfsprekenheid waarmee de vrouwen naast elkaar zitten bewijst dat het wel degelijk kan; integreren’ ★★★★ Het Parool
Een pijnlijk menselijk verslag van onvermogen’ ★★★★ Trouw
‘De problematiek is bekend, maar op een mooie manier persoonlijk gemaakt.’ ★★★★ de Volkskrant

tekst Marjolijn van Heemstra spel Zohre Norouzi, Marjolijn van Heemstra eindregie Erik Whien dramaturgie Liet Lenshoek vormgeving Wikke van Houwelingen en Marloes van den Hoek geluidsontwerp Roald van Oosten stage regie Sara de Monchy techniek Jeroen Duijvendak (o.v.b.) productie Fleur Feij verdiepingsprogramma Operatie Zohre: Matthea de Jong, Els Duran, Anneloor van Heemstra, Zohre Norizou en Marjolijn van Heemstra coproductie met Theater Rotterdam, Theater aan het Spui mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Fonds 1818, The art of impact, Amsterdams Fonds voor de Kunst

Makers

Marjolijn van Heemstra is schrijver en theatermaker. Eerder stond zij op het podium met o.a. de voorstellingen Jeremia en Als ik de liefde niet heb. In Trouw schrijft zij een wekelijkse column over het moderne leven van kersverse ouders. Haar roman “En we noemen hem” won de BNG Bank Literatuurprijs 2017.

Zohre Norouzi is vier jaar geleden uit Afghanistan gevlucht. Sindsdien heeft ze o.a. zelfstandig Nederlands geleerd, haar rijbewijs gehaald, stage gelopen bij de politie en een woning in Alphen aan de Rijn gevonden. Zohre doet nu Volwassenonderwijs VMBO en volgt een opleiding tot laborant. Daarnaast werkt ze parttime bij KFC.

75 minuten
We Are Public

Op do 10 mei opgenomen in het aanbod van We Are Public.

nagesprek

10 mei is er na afloop een nagesprek olv Marjolijn van Heemstra met Tamar de Waal en Berend Jonker van Takecarebnb. (Takecarebnb maakt mogelijk dat vluchtelingen tijdelijk bij gastgezinnen in Nederland logeren.)