X-Adra

X-Adra

Ramzi Choukair / Dancing on the Edge

Arabisch/ Engelse boventiteling
theater

Over

Een meerstemmig narratief over gevangenschap, ontmenselijking, liefde, hoop en vrijheid

Ayat, Hend, Ola (nu Ali), Mariam, Rowaida en Kenda zijn Syrisch. Als oppositie-activisten uit de jaren ’80 of als jonge activisten in de revolutie van 2011 zijn ze allemaal geïnterneerd geweest onder het regime, met name in de vrouwengevangenis van Adra. Ze zijn gedwongen Syrië te verlaten en wonen op dit moment in Duitsland en Frankrijk. Uitgaande van de getuigenissen van deze twee generaties gevangenen, hebben regisseur Ramzi Choukair en dramaturg Wael Kadour een drama gecomponeerd, waarin de vrouwen zelf spelen.

Dit gevoelige en aangrijpende meerstemmige narratief creëert een samenhang tussen de zes verhalen, dat niet alleen de hel van gevangenschap en de mechanismen van ontmenselijking door het regime laten zien. In hun eigen woorden, in een zeer overtuigende vorm, verweven zij ervaringen met vriendschap, familie en liefde, die hen de kracht gaf om te overleven en door te gaan met verzet. Vanuit dit gevecht, het terugbrengen van leven waar alles is verwoest, verschijnt hoop en een standvastig geloof in vrijheid. De zevende stem in X-Adra is van de geweldige Syrische zangeres Lubana Al Qunart, die de stijlen van opera en traditionele Arabische zang combineert.

concept & regie Ramzi Choukair productie & artistieke samenwerking Estelle Renavant dramaturgie Wael Kadour lichtontwerp Franck Besson visuele creatie Maude Grübel assistent stagemanager Rabie Chukair 

vertaling & boventiteling Adriana Santos Muñoz uitvoering Ayat Ahmad, Hend Alkahwaji, Ali Hamidi, Mariam Hayed, Rowaida Kanaan, Kenda Zaour, Lubana Al Quntar productie Perseïden coproductie La Filature - Scène Nationale de Mulhouse, Bonlieu - Scène Nationale Annecy, Espace Malraux - Scène Nationale de Chambéry et de Savoie samenwerking Labomatic residenties Le MuCEM, théâtre Joliette Minoterie, le Mas de Vezenobres, La Filature met ondersteuning van The Arab Fund for Arts and Culture (AFAC), l’Archipel des Utopies, la Fondation Abbé Pierre, Ford foundation, l’ONDA, la Ville du Vigan

Makers

Ramzi Choukair is een Syrische-Franse acteur en theaterregisseur, die momenteel in Marseille woont. Hij studeerde Podiumkunsten in Damascus en Avignon, en behaalde een master in Podiumkunsten aan Paris VIII Universiteit. Na zijn afstuderen was hij o.a. artistiek en technisch directeur van het Damascus Opera House, technisch regisseur van Damascus Arab Capital of Culture Festival, richtte hij het Mediterrane Kunstplatform Al-Wasl op en werkte hij van 2011 tot 2013 als specialist in Arabisch eigentijds theater voor Friche la Belle de Mai (Marseille).

Als regisseur is Choukair bekend van Al-Zîr Sâlem and the Prince Hamlet en The Women Assembly. Ramzi werkt ook als acteur in Syrië en Frankrijk. Hij speelde in toneelstukken als Romeo and Juliet van André Serre, Les Epines van Manuel Gigi, The Seagull van Tatiana Arkhabitsova, Hiroshima mon amour van Julien Bouffier en in Wael Kadour's Chronicles of a City We Never Know van Mohamad Al Rashi en Wael Kadour. Als acteur won hij in 2016 de Helen Hayes Award voor beste acteur.

60 minuten