Videostream: De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel

do 13 mei

Videostream: De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel

NTGent / Lara Staal / Here to Support

Film: NL gesproken, EN ondertiteld Gesprek: NL & EN
 

Over

Na aankoop van een ticket ontvang je een persoonlijke link voor de videostream.

Hoe onrechtvaardig is de opvang van asielzoekers in Europa georganiseerd? Die vraag stelt theatermaakster Lara Staal zich in de korte film De Staat van De Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel.

Hiervoor werkte Lara Staal nauw samen met filmmaker Pascal Poisonnier.
De film is gebaseerd op het verhaal van Samuel, een jongen uit Eritrea die op zijn dertiende zijn thuisland ontvlucht. Zijn aankomst in Europa twee jaar later is helaas niet het einde van zijn lijdensweg.

Via Samuel’s verhaal, voorgedragen door acteur Adam Kissequel, probeert de film grip te krijgen op de immense onrechtvaardigheid in ons huidige asielbeleid. Na Samuel’s aanklacht volgt een gesprek onder leiding van experts, zowel over de internationale situatie (in het Engels) als over de situatie in Nederland (in het Nederlands)

Wie kijkt, kan na afloop via zoom in debat. Kijkers krijgen de kans om vragen te stellen aan de experts.

“Hoe geloofwaardig zijn de Europese waarden nog als mensen in nood geen hulp krijgen?” Die vraag stelt filosoof Benjamin De Mesel zich deze week in De Standaard naar aanleiding van de verdrinking van 130 migranten op de Middellandse Zee. De Europese kustwacht wist dat ze in nood waren maar deed niets.

In ‘De Staat van de Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel’, komt diezelfde pijnlijke vraag aan bod. 

Het verhaal van Samuel is dat van duizenden Eritrese jongens die via Sudan, de Sahara en Libië tot in Europa raken maar onderweg allerlei vormen van uitbuiting meemaken. Ze zijn vaak getraumatiseerd, maar op het moment dat hun asielzaak hier wordt afgewezen, hebben ze nauwelijks nog toegang tot opvang en zorg.

Here to Support
 
Voor De Staat van de Rechtvaardigheid werkt Lara Staal nauw samen met Here to Support, een Amsterdamse organisatie die samenwerkt met vluchtelingen in limbo. Here to Support zet, naast belangenbehartiging, ook in op het opzetten van artistieke projecten die zichtbaarheid bieden aan vluchtelingen die geen verblijfstatus hebben maar ook niet terug kunnen naar het land van herkomst.
 
concept, script & regie Lara Staal in samenwerking met Here to support productieleiding Sophie Frijters art direction Grischa Runge camera & filmregie Pascal Poissonnier geluid Raf Willems
5 euro
45 minuten
Donatie

De verkoop van tickets voor deze productie loopt samen met een inzamelactie voor de gezinshereniging van Samuel. Je kunt een bedrag naar keuze overmaken via onderstaande QR-code.