Videostream: De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel

Videostream: De Staat van de Rechtvaardigheid - De Zaak Samuel

NTGent / Lara Staal / Here to Support

Film: NL gesproken & ENG ondertiteld. Zoomgesprek: NL & ENG
film

Over

Na aankoop van een ticket ontvang je een persoonlijke link voor de videostream op do 13 mei 20:00. De film De Zaak Samuel duurt 45 minuten. Aansluitend is er een nagesprek met o.a. Lara Staal, Milka Yemane en Domenica Ghidei Biidu. Zie hieronder voor meer info.

In haar serie De Staat van… neemt theatermaker en curator Lara Staal telkens een fundamentele waarde van onze westerse samenleving onder de loep. Het vierde deel van de serie, De Staat van de Rechtvaardigheid, bijt zich vast in De Zaak Samuel, het waargebeurde verhaal van een jongen uit Eritrea die op zijn dertiende naar Europa vlucht. Zijn verhaal is dat van duizenden Eritrese jongens tussen de 16 en 25 jaar die de voorbije jaren via Sudan, de Sahara en Libië naar Europa zijn gevlucht en onderweg allerlei vormen van uitbuiting meemaken. Op het moment dat hun asielzaak wordt afgewezen, hebben ze nauwelijks nog toegang tot adequate zorg of opvang.

Het verhaal van Samuel

Samuel (een schuilnaam) is 15 als hij in 2018 Europa binnenkomt. Twee jaar daarvoor is hij zijn thuisland ontvlucht om te ontkomen aan het schrikbewind dat er al 25 jaar lang heerst. Samuel vlucht via Libië, een tocht die vaak wordt beschreven als de drietrapshel. Daarna waagt hij zich de Middellandse Zee op. Bewusteloos wordt hij in Italië door een boot van Artsen zonder Grenzen aan land gebracht. Een meereizende volwassene probeert zijn leeftijd te schatten en geeft lukraak 1 januari 2001 als geboortedatum op, een datum die Samuel jaren zal achtervolgen. Hij reist door naar Nederland maar wordt daar niet erkend als minderjarige. Op zijn zestiende komt hij op straat terecht. Er knapt iets in Samuels hoofd. Pas op zijn 17e mag hij voor een kinderrechter verschijnen die hem eindelijk als kind erkent. Hij krijgt een voogd toegewezen, mag naar school en krijgt verblijfspapieren.

De zaak Samuel is er één uit de duizenden. Sinds twee jaar arriveren er steeds meer jongeren uit Eritrea in Europa die er vaak zeer slecht aan toe zijn. Toch krijgen ze in landen als Nederland of België na afwijzing van hun asielaanvraag nauwelijks hulp. Ondanks hun extreem kwetsbare staat verwijst Nederland hen telkens terug naar het land van registratie, ook al weet iedereen dat Italië die grote toestroom niet aankan en de registratie-procedures zeer chaotisch verlopen.

concept, script & regie Lara Staal spel Adam Kissequel, Samuel in samenwerking met Here to Support productieleiding Sophie Frijters art direction Grischa Runge camera & filmregie Pascal Poissonnier geluid Raf Willems

Film in plaats van theater

Door de corona-pandemie is besloten De Staat van de Rechtvaardigheid – De Zaak Samuel in een korte film te gieten. Hiervoor werkte Lara Staal nauw samen met filmmaker Pascal Poissonnier. Via Samuels verhaal, voorgedragen door acteur Adam Kissequel, probeert de film grip te krijgen op de immense onrechtvaardigheid in ons huidige asielbeleid. Na Samuels aanklacht volgt een gesprek onder leiding van experts.

Nagesprek via Zoom

Na Samuels aanklacht volgt via zoom een gesprek onder leiding van experts. Wie kijkt, kan na afloop vragen stellen en in debat met: 

Huri Sahin (1976) is voorzitter van het Kinderrechtencollectief, dat bestaat uit Defence for Children, Stichting Kinderpostzegels, Nationale Jeugdraad (NJR), Save the Children, Terre des Hommes en UNICEF Nederland, met als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut. Twee jaar geleden volgde zij het vak Inleiding Jeugdrecht aan de Universiteit van Leiden. Eerder was zij projectleider bij ProDemos en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Sahin was wethouder in Oegstgeest, gemeenteraadslid in Zoetermeer en fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Milka Yemane (Assen,1985) heeft samen met haar moeder Stichting Lemat opgericht met als doel Eritrese nieuwkomers te ondersteunen in hun integratieproces en is tevens adviseur op het gebied van inclusie, integratie en internationale samenwerking. Yemane volgde een master Politicologie in New York, met als specialisatie Internationale betrekkingen. Terug in Nederland hield ze zich bezig met migratie en ontwikkelingssamenwerking. Ze heeft o.a. verschillende missies uitgevoerd voor de European Asylum Support Office in Italië.  

Domenica Ghidei Biidu (Eritrea,1962) is Nederlands mensenrechtenjurist en strategisch adviseur voor gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit. Ze studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 2015 is ze namens Nederland lid van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie, waar ze in december 2018 vicevoorzitter werd en lid van het dagelijks bestuur. Ghidei Biidu is lid (geweest) van de raad van advies van onder andere het Kennisplatform Integratie & Samenleving; Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis; Amsterdam University College; ProDemos en Stichting Nidos.

In de pers

'Theatermaker Lara Staal vindt het oneerlijk om migranten terug te sturen. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) vindt dat niet. Dat Europa te weinig doet voor niet-begeleide minderjarigen vinden ze allebei.' De Standaard

'In de kortfilm "De Zaak Samuel" vertelt Staal het verhaal van een Eritrese jongen op zoek naar erkenning. Theatermaakster Lara Staal: ‘Waar zit die realiteitsvisie van het Europese grenzenbeleid?'' Mo Magazine

'Beleid IND doet denken aan toeslagenaffaire vinden wetenschappers en advocaten' Trouw
'Jonge asielzoekers belanden nog steeds op straat door foute leeftijdsregistratieVPRO/ Argos Radio

Here to Support

In haar serie De Staat van de Rechtvaardigheid neemt theatermaker en curator Lara Staal telkens een fundamentele waarde van onze westerse samenleving onder de loep. Voor De Staat van de Rechtvaardigheid - de zaak Samuel werkt Lara Staal nauw samen met Here to Support, een Amsterdamse organisatie die samenwerkt met vluchtelingen in limbo. Here to Support zet, naast belangenbehartiging, ook in op het opzetten van artistieke projecten die zichtbaarheid bieden aan vluchtelingen die geen verblijfstatus hebben maar ook niet terug kunnen naar het land van herkomst.
 

De verkoop van tickets voor deze productie loopt samen met een inzamelactie voor de gezinshereniging van Samuel. Je kunt een bedrag naar keuze overmaken via onderstaande QR-code. De donaties komen terecht op de bankrekening van Stichting Here to Support. Here to Support zorgt ervoor dat het volledige bedrag uitgegeven wordt aan de gezinshereniging van Samuel.

 

 

 

 

45 min + 90 min
Donatie

De verkoop van tickets voor deze productie loopt samen met een inzamelactie voor de gezinshereniging van Samuel. Je kunt een bedrag naar keuze overmaken via onderstaande QR-code.

De donaties komen terecht op de bankrekening van Stichting Here to Support. Here to Support zorgt ervoor dat het volledige bedrag uitgegeven wordt aan de gezinshereniging van Samuel.