Weiblicher Akt 10 / Liebe Jelinek

Weiblicher Akt 10 / Liebe Jelinek

Maatschappij Discordia

theater

Over

Wordt je liefdesleven bepaald door je moeder?

Discordia speelt Liebe Jelinek, een voorstelling over moeders en dochters, geïnspireerd door leven en werk van Elfriede Jelinek. Welk beeld gaat deze provocerende schrijfster ons geven van de liefde?

Liebe Jelinek is deel 10 in de reeks Weiblicher Akt; voorstellingen gemaakt vanuit het vrouwelijk perspectief door de actrices van Discordia.

‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben’.
 

Jelinek gebruikt het wankelende beeld van de clichématige man-vrouw verhouding als groteske metafoor voor cruciale maatschappelijke wanverhoudingen.

De Nobelprijs-winnares maakt in haar werk vaak gebruik van sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje, verhalen waarin een problematische moeder-dochter verhouding een belangrijke rol speelt. In Liebe Jelinek vragen we ons af: worden sprookjes door ons gemaakt of worden wij door sprookjes gemaakt?

De drie actrices nemen in een zelfgeschreven sprookje hun eigen moeder-dochter verhouding onder de loep en worden daarbij geholpen door het werk van Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980). In haar taboedoorbrekende analyse van sprookjes laat Von Franz zien dat het in bepaalde situaties juist gezond is om níet van je moeder te houden, en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen.

Liebe Jelinek is een co-productie met De Roovers.

'weer vol verrassende observaties en poëtische momenten' ★★★★ de Volkskrant

'Liebe Jelinek is een van de beste in de serie Weibliche Akt die ik heb gezien. Een aanrader.' ★★★★ RiRoToneelrecensies

van en met Sara de Bosschere (De Roovers), Annette Kouwenhoven, Miranda Prein en in een speciale rol Jan Joris Lamers.

75 minuten