VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s journey]

vr 04 & za 05 februari

VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s journey]

PRODUCTIEHUIS THEATER ROTTERDAM: ARIAH LESTER

Engels
muziektheater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

Een popopera over liefde en migratie  

A beautiful visual and musical show that will stimulate all your senses and inject you with hope and love. 

“Is het een illusie dat een man zoals ik de wereld kan veranderen? Gezien mijn afkomst, en denkend aan wie ik ben?”. ARIAH LESTER zingt in het Spaans, praat Engels, gebruikt Nederlandse/Engelse boventiteling en zet zo alles op alles om een brug te vormen, een spiegel te zijn waarin werelden die ver uit elkaar liggen, kunnen reflecteren en met elkaar kunnen praten.  

VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s Journey] is het verhaal van L. Een man uit Venezuela met een spiegelhart die op een papieren bootje de Atlantische zee overstak en op zoek ging naar een beter leven. De Amazone-jungle, vervalste papieren, wapens, advocaten en spiegels zijn elementen die, in de vorm van een moderne musical, het semi-fictionele leven van L. omringen.  

De charismatische performer ARIAH LESTER maakt internationaal snel furore. Met zijn heldere countertenor loodst hij zijn publiek een wereld binnen waar de ene realiteit haast onmerkbaar overgaat in de andere. In 2017 won hij de Sabam Jongtheaterschrijfprijs bij Theater Aan Zee en in 2019 ontving hij een nominatie voor de BNG Bank Theaterprijs.  

Na THE GATE is VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s Journey] Lesters tweede voorstelling onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam in coproductie met O. in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten. 

 
ARIAH LESTER over VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s Journey] 

“De mensheid beleeft moeilijke tijden: zowel in politiek, sociaal als economisch opzicht. In sommige delen van de wereld ervaren mensen echter nog meer tegenspoed dan in andere. Het kan, bijvoorbeeld, behoorlijk confronterend voelen om een Venezolaanse kunstenaar in Nederland te zijn die een popster wil worden. Om fancy outfits te dragen en theater te maken, terwijl je eigen volk aan de andere kant van de wereld in nood is, en je geliefden moeten leven met onrecht, of in armoede.  

Ik zou graag mijn familie weer zien, ik zou graag mijn vrienden helpen, iets doen voor de mensen in nood! Als ik kon, zou ik de grootste brug ter wereld bouwen, dwars over de Atlantische Oceaan.  

Voor mij vormt VIAJERO DEL AMOR [A Lover’s Journey] die brug: tussen het leven dat ik heb, en alles wat ik liefheb en verlang dat ver weg is. Tussen de wereld waarin ik leef en de wereld die ik achterliet, tussen Nederland en Venezuela. Een stuk om mijn vertrouwen in het leven te herstellen, en mijn hoop op een betere toekomst voor mijzelf en mijn geliefden. Ik hoop dat dit persoonlijke moment van kracht, mijn verhaal, een spiegel kan zijn waarin jij jezelf kan zien, om zo je eigen kracht te vinden, en te doen wat nodig is. 

Dit is mijn geschenk aan de wereld: een fonkelende pop-opera, een fantasiewereld met 3D-animaties, dans, soulmuziek en jazz, waarin mijn pijn (die de pijn van velen is) veranderde in kracht en ruimte. “ 

 

“ARIAH LESTER lanceert een nieuwe theatercode die een bijzondere vorm van kijken vraagt en ons meerdere malen op het verkeerde been zet. We laten ons maar al te graag meevoeren in zijn universum.” Juryrapport nominatie BNG Bank Theaterprijs 2019 

“Kunnen we ARIAH LESTER volgend jaar naar het Songfestival sturen? Het alter ego van Lester heeft geen autotune nodig om een publiek te overtuigen. In The Gate vertelt hij ons over het najagen van zijn grote droom – een echte superster worden – en houdt zijn publiek een spiegel voor. Als hij zijn hero’s journey kan volbrengen, dan kunnen wij dat ook.” Theaterkrant

concept, composition, lyrics, video and choreography ARIAH LESTER the music universe of VIAJERO was created, co-composed, co-arranged by the hand of Charly Zastrau (keys), Claudia Velez (violone/guitar), Lauriane Ghils (percussion)  costumes, styling Teun Seuren light design, visual dramaturgy, performance Katinka Marac 3D animations Markus S. Fiedler dramaturgy, concept development Katinka Marac, Tiana Hemlock-Yensen, Ro Verwey, Tobias Kokkelmans, Melih Gençboyaci director's assistance, master of rehearsal Tiana Hemlock-Yensen texts translation, movement, writing coach Ro Verwey vocal and stage coaching Glenda Peters sound, video mapping Frank Hermans scenography, decor John Thijsssen light design Andi Krijgsman, Lidewij Eggels technique Frank Hermans, Lidewij Eggels producers Suzan Slinger, Nynke Joustra marketing Sofie de Leede with movie clips from Juan C. de la Barra (Wuadara Films, Venezuela) from the village Chuao, in Venezuela production Productiehuis Theater Rotterdam co-production O. Festival funded by Fonds Podiumkunsten thanks to Myrthe Buihs, Remo, Loes Wiea, Ria Higler, Javier Murugarren (Hobe Lasai), Mary van Kleeff, Beck Delude, David Krooshof 

Makers

ARIAH LESTER (Lester Arias Vizcuña) is een innemende, charismatische performer uit Venezuela. Met zijn androgyne verschijning en heldere countertenor loodst hij zijn publiek een wereld binnen waar de ene realiteit haast onmerkbaar overgaat in de andere. Zang, dans, film, vertelling, mode, beeldende kunst en muziek smelten samen tot een sensueel en emotioneel geladen universum waarin zacht en hard, mannelijk en vrouwelijk, privé en universeel, vreemd en vertrouwd moeiteloos in elkaar overlopen.  

Na zijn afstuderen aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (Academie Theater en Dans Amsterdam, 2016) werkte Lester zijn persoonlijke, unieke stijl verder uit in House, dat lovend werd ontvangen en onderscheiden met de Sabam Jongtheaterschrijfprijs bij Theater Aan Zee 2017.  

Na House maakte Lester de trilogie compleet met WHITE [ARIANE] en THE GATE. In THE GATE, een fake it till you make it-opera, onderzoekt Lester zijn ware ik als superheld; het gevolg van het DNA van zijn spiritueel erfgoed, de gevolgen van migratie en crossculturele verbintenissen. Met het laatste deel van de trilogie werd Lester genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019. De jury schreef: “Wat Lester teweegbrengt bij het publiek is meer dan indrukwekkend: hij weet de meest uiteenlopende toeschouwers om zijn vinger te winden. 

Volg ARIAH LESTER via YouTubeInstagram en Facebook  

 

€17 / €12
Frascati 1 / 90 minuten