• uchronia

Uchronia

wo 20 oktober

Uchronia

Vincent Riebeek

dans

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

In Uchronia worden alle conventies gebroken. Zijn er andere, meer bevrijdende, manieren om het verhaal van onze creatie te vertellen? 

Uchronia is onze wereld opnieuw verteld. In Uchronia (letterlijk: 'geen-tijd', op dezelfde manier dat utopia 'geen-plek' betekent) traceert Vincent Riebeek de oorsprong van dans/beweging. Door verschillende collages en tableau vivants te creëren uit een breed spectrum van bronnen, stelt deze hervertelling van wat de wereld was de artiesten en het publiek in staat om opnieuw te bedenken wat mogelijk is. Een praktijk die ons in staat stelt om de toekomst te smeden die we zouden willen hebben. Riebeek: “Mijn intentie is om een bevrijdende ervaring te creëren die emanciperend is voor zowel het publiek als de artiest.”

Voor Riebeek is het idee van thuisloos zijn bevrijdend. Alles is mogelijk, niets is gebonden aan conventionele noties van plaats en tijd. Dit is precies de onderliggende gedachte van Uchronia. In Unchronia traceert Vincent de herkomst van dans en dat van de mensheid zelf. Zijn er andere manieren om het verhaal van onze creatie te vertellen?

Vincent Riebeek begon als autodidact, compleet vrij van de regels van de danswereld. Hij maakte zijn formele dansopleiding af in 2018. Riebeek besloot volledig zijn status als buienstaander te omarmen: hij maakt provocerend werk dat het midden houdt tussen kunst en entertainment. Hij probeert de grenzen te verleggen van wat dans en performance kan zijn. Riebeek deinst niet terug om alle mogelijke genres uit te proberen, van klassiek ballet tot circus. In zijn eigen woorden: 'Ik sluip stiekem ergens naar binnen, waar ik vervolgens de ruimtes bevraag waar ik "niet thuishoor".

regie en concept Vincent Riebeek performance en realisatie Rose Acras, Nica Roses, Slim Soledad, Victoria Caram (video) outside eye Julien Alembik hoofd techniek  Paul Beumer decor Irie Wata Video Jeremy van AlexEtJeremy bewegingscoach Gabrielle Transcending distributie en productie DANSCO gesubsidieerd door Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), NORMA Corona Fonds, ARSENIC Centre d’art scénique contemporain, Lausanne Sophiensaele Berlin, Julidans, Amsterdam met steun van Gessnerallee, Zürich Veem House for Performance, Amsterdam

Makers

Vincent Riebeek maakt provocerend werk dat balanceert op het snijvlak van kunst en amusement. Hij bevraagt ​​en verlegt de grenzen van wat dans en performance kan zijn. Vincent gaat uitdagende conventies niet uit de weg en vermengt invloeden uit de zogenaamde ‘hoge’ en ‘lage’ kunst. Als choreograaf en performer die aanvankelijk autodidact was, omarmde Vincent zijn status als buitenstaander en uitte hij zijn ideeën via vormen waarvoor hij geen formele opleiding had gevolgd of professionele ervaring in had, zoals ballet, zang en circusartiesten. Zichzelf sneaky naar binnen werkend, waar hij vraagtekens zette bij de ruimtes waar hij niet ‘thuishoorde’.

Hij studeerde af met een BA in Choreografie aan SNDO (2013) en een MA in Theater aan DASArts, Amsterdam (2018). Zijn afstudeerwerk ‘One of a Kind’ was te zien in theaters in verschillende Europese steden en toert momenteel nog steeds. In 2019 gaf hij les aan de Spring Academy (Utrecht) en gaf hij een mastercursus voor aan de dansers van ‘LaCollectiz’ in Tel Aviv, waar hij samen met de studenten de openingsvoorstelling voor het ‘Diver festival’ creëerde. Na het voltooien van een reeks residenties in 2019-2020 in Tanzhaus Zürich en Arsenic Lausanne, presenteerde hij het resulterende werk getiteld ‘The desire to create something that always exist’ bij Frascati.

€17 / €12
Frascati 1 / 80 minuten