Stadsastronaut

wo 02 & do 03 juni

Stadsastronaut

Marjolijn van Heemstra

 

Over

In 2019 maakte theatermaker Marjolijn van Heemstra de bejubelde voorstelling Stadsastronaut en de gelijknamige podcast voor NPO Radio 1. Dit seizoen is Stadsastronaut opnieuw in de theaters te zien.

Vanuit haar fascinatie voor de ruimte neemt Marjolijn het publiek mee op haar zoektocht naar een nieuw toekomstperspectief. Sinds het begin van de ruimtevaart worden astronauten in de uitgestrekte duisternis overvallen door liefde voor onze planeet. En waar je van houdt, dat wil je beschermen. We moeten uitzoomen, is hun boodschap. Zien hoe alles met alles verweven is en hoe kwetsbaar we zijn in dat reusachtige heelal. Het leven bekijken met de blik van een ruimtevaarder geeft ons het perspectief dat we nu zo ontberen. Een blik voorbij de waan van de dag waarin we onszelf en de aarde uitputten. Mooi gezegd. Maar hoe dan?

In de warmste zomer in drie eeuwen probeert van Heemstra zichzelf op te leiden tot astronaut in de hoop een handleiding te vinden voor de toekomst. Met behulp van ruimtevaartspecialisten, futurologen, science fiction en haar buurman Bob zoomt ze stap voor stap uit op het dagelijkse leven. Althans, dat is de poging.

In Stadsastronaut gaat een doe-het-zelf ruimtevaarder op zoek naar het allergrootste in het allerkleinste. Ideaal en werkelijkheid samengebracht in een voorzichtig pleidooi voor meer geloof in de toekomst. Voor onszelf maar vooral voor wie er nog komen.

tekst, concept en spel Marjolijn van Heemstra regie Erik Whien dramaturgie Liet Lenshoek geluidsontwerp: Roald van Oosten vormgeving Marloes en Wikke een coproductie van Stichting Marjolijn van Heemstra en Theater Rotterdam

‘Ervaringen en onderzoek knap verweven tot een voorstelling.’ ★★★★ NRC
‘Een spektakel van denkkracht (...) met zorgvuldig gekozen woorden en een rustgevende stem neemt van Heemstra je mee op een reis door de geest.’ De Groene Amsterdammer
zowel theatercollege als inkijkje in haar eigen privéleven, speels en serieus ineen’ Theaterkrant ‘
Als geen ander verweeft Marjolijn van Heemstra het alledaagse met het filosofische’, ★★★★ de Volkskrant

 

Makers

Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker.
Ze schrijft dichtbundels (Als Mozes had doorgevraagd (2009), Meer hoef dan voet (2014), Reistijd, bedtijd, ijstijd (2020)) en schrijft, maakt en speelt haar eigen voorstellingen.

Haar roman En we noemen hem (2017) is bekroond met de BNG Bank Literatuurprijs. Sinds 2019 is Marjolijn van Heemstra correspondent ruimtevaart bij De Correspondent. Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts, bijvoorbeeld Sør (2018), Stadsastronaut (2019) en De Binnenbühne (2020).
Op dit moment schrijft Van Heemstra aan een non-fictie boek over de ruimte dat in het voorjaar van 2021 zal uitkomen bij De Correspondent. Daarnaast is ze als theatermaker bezig met het oprichten van Sterrenwacht Spreeuwenpark; een sterrenwacht waar ze op poëtische wijze samen met buurtgenoten de kosmos onderzoekt.

www.marjolijnvanheemstra.nl

19 / 14
Frascati 1
  • wo 02 jun
    20:00
  • do 03 jun
    20:00