• radio futura leest voor

Radio Futura Leest Voor

Radio Futura Leest Voor

Frascati Producties

 

Over

De dagen worden langer maar de lockdown houdt ons nog aan huis gekluisterd. Hoe houden we dat vol? Frascati haalt Radio Futura van stal om de laatste weken avondklok door te komen. Elke uitzending wordt een andere toneeltekst aan tafel voorgelezen. Elke donderdag zenden we stipt om 22.00 uur uit via Facebook en onze site. En daarna zie je de uitzending terug via Vimeo. De tafel is vormgegeven door Julian Maiwald en de muzikale vormgeving is van Dennie Lukkezen en Leon Brill.

   

15 april 2021 | 22.00 uur 
#4  Leitmotiv - Bart van den Donker  

Arthur houdt het leven niet vol. Hij komt zijn dagen niet op een bevredigende manier door en ziet het somber in. De willekeur valt hem te zwaar. Het onvoorspelbare, de oneindige verhoudingen tussen zijn, bestaan, hemzelf, de dag, het verleden, de toekomst, de taal, de plek. Gelukkig is De Dokter zijn vriend. De Dokter doet er alles aan om Arthur te helpen. Hij biedt structuur, anti-willekeur, afspraak en regels, alles om Arthurs diepmenselijke angst het hoofd te bieden. 
 
In 'Leitmotiv' zijn twee mannen met elkaar in gesprek. Samen proberen ze vat te krijgen op het leven. Om de existentiële angst de baas te blijven voeren ze allerlei denkoefeningen uit. Logica biedt houvast: hoe verhoudt de mens zich ten opzichte van neuronen? Heeft een elektron keuzevrijheid? Of zijn we aan het einde van de dag allemaal slechts speelbal van willekeur? 
 
tekst  Bart van den Donker  voorgelezen door  Chris Peters en Bart van den Donker

18 maart 2021| 21.00 uur (geweest)
#1 Samenkomst in positieve sfeer - Randa Peters & Lilou Dekker 

Een feest is een samenkomst in een positieve sfeer van een onbepaald aantal personen, aldus Wikipedia. Dronken dansend met tientallen zweterige, zingende mensen dicht tegen je aan. Het leven vieren. Daarvan hebben we het afgelopen jaar alleen maar kunnen dromen. Maar hoewel onze herinneringen aan feest op dit moment louter euforisch zijn, was de positieve sfeer op sommige feesten best ver te zoeken. Op onze favoriete feestnummers verdwijnen we met elkaar op een denkbeeldig feest: van arm aan arm lallen met je vrienden, stampen op een dansvloer vol glasscherven, extatisch de liefde verklaren aan de laatste persoon met peuken en het beneveld delen van zielenroerselen, tot tollend kotsen op de wc. Dat kwartje xtc viel verkeerd, die ene vriend wordt vervelend poëtisch van sterke drank en het gevoel van eenzaamheid groeit gestaag met het aantal mensen dat de kamer vult.  
 
Ga met ons mee langs de hoogte- en dieptepunten van een huisfeest en vlucht een uurtje weg uit de lockdownrealiteit. Deze uitzending van Radio Futura geeft een voorproefje van de voorstelling 'Samenkomst in Positieve sfeer' die in mei en juni op clubtour zal gaan.   

tekst Randa Peters en Lilou Dekker muziek en voorgelezen  door Lilou Dekker, Joost de Haas, Willem Wits 

25 maart 2021 | 21.00 uur (geweest)
#2  De Misantroop, what’s eating Alceste - Stephen Liebman 

Frascatimaker Stephen Liebman omarmt de winterlockdown en bewerkt ‘De misantroop’ van Molière tot een nieuwe theatertekst. Op een feest staat een jonge student met een pessimistische levenshouding en een diep wantrouwen jegens de medemens. Hij kan de complexiteit van de wereld niet meer verdragen. Tijdens een lange nacht glijdt hij langzaam in een moeras van cynisme en destructie. De moderne mensenhater Alceste kan de hypocrisie van de heersende sociale omgangsvormen niet meer aan. En hoe zit dat met zijn vrienden? Waarom hebben zij hier geen last van? Voelen zij niet ook de aantrekkingskracht van het cynisme? Hoe houden zij zichzelf staande in een systeem dat zo onvriendelijk is?  

Geïnspireerd door het spel van Shia Leboeuf tijdens de scriptlezing van ‘Fast times at Ridgemont High’ op YouTube, kiest Stephen Liebman voor de vorm van een gefilmde ‘tableread’ met webcams. Zo focust hij op tekst, spel en de onderliggende drijfveren van de personages. Dankzij corona en avondklok ontstaat een nieuwe theatervorm die het midden houdt tussen film, toneel, scriptlezing en improvisatie.  

concept, tekst, regie  Stephen Liebman  scriptbegeleiding  Bram van Leeuwen en Bart van den Donker  voorgelezen door  Chris Peters, Ronald Kalter, Roos Dickmann edit Ilja Lieshout en Stephen Liebman
 

9 april 2021 | 22.00 uur (geweest)
#3 Een vrouw met een hoofddoek - Hassnae Bouazza  
(Deze uitzending bevat alleen audio en is daarom via Soundcloud i.p.v. Vimeo te beluisteren.)

 
Ik ben die vrouw uit de televisiereportages. Vaak onheilspellend van achteren gefilmd, de rug iets gekromd, boodschappentassen in de handen. Nu sta ik hier voor u. Klaar voor wat wederkerigheid. Voor de andere kant van het verhaal, zeg maar. Voor mijn verhaal. Altijd maar toeschouwer zijn wanneer je het onderwerp bent, gaat vervelen. Dus ik waarschuw nu maar vast even: ik praat terug. Nu ben ik aan de beurt. Deze ‘onderdrukte vrouw’, dit integratieprobleem, Marokkanenprobleem, terroristenvraagstuk, deze ‘kopvod’ praat terug. 
 
In het kader van de programmalijn De (on)vertelde stad gingen Fatima Elatik en Hassnae Bouazza op zoek naar de verhalen van de eerste generatie Marokkaanse Nederlandse vrouwen die vanaf begin jaren ‘70 naar Nederland zijn gekomen om hier een leven op te bouwen. Uit dit materiaal stelde Hassnae Bouazza twee monologen samen. Hiermee breekt ze een lans voor het idee deze verhalen toe te voegen aan de traditie van oral history. Want hoe kun je daadwerkelijk wortelen in een samenleving als het begin ervan onzichtbaar blijft? Khadija el Kharraz Alami leest vanavond de tweede monoloog voor.  
 
tekst Hassnae Bouazza research Hassnae Bouazza en Fatima Elatik  voorgelezen door Khadija el Kharraz Alami