• radio futura frascati

Live-stream: Radio Futura

Live-stream: Radio Futura

Frascati Producties

actualiteit

Over

Live Radio Futura bijwonen

Presentatoren Dionne Verwey en Gian van Grunsven onderzoeken met wisselende gasten de wereld van morgen & nu in deze LIVE actieradio, die GRATIS te bezoeken is voor publiek. Wil je een avond langskomen en meediscussiëren en/of -luisteren in onze corona-proof radiostudio in Frascati 3? Meld je dan voor 19:00 aan de deur met de RADIO FUTURA-posters in de steeg (Sint Barberenstraat) en klop aan om de hele show bij te wonen.

Radio Futura

Actieradio over kunst en de wereld - Afgelopen woensdag 2 september ging Radio Futura opnieuw de lucht in! In zo'n 40 uitzendingen t/m eind november zendt Radio Futura uit vanuit Frascati 3 van woensdag t/m vrijdag tussen 19:00 – 20:30 uur. Iedere week vind je hier het programma van de komende week.

Het zijn roerige tijden. We blijven gedwongen binnen, gaan juist de straat op of verbinden ons via internet met gelijkgestemden. Soms lijkt de wereld even harder te draaien dan anders. Op dit moment vinden grote politieke, economische en sociale verschuivingen plaats. Waar bevinden we ons en waar bewegen we ons naartoe? Hoe willen we dat onze wereld er uit ziet? Naar welke verhalen willen we luisteren? En welke rol speelt kunst in deze veranderende samenleving? Een ding weten we zeker: het is tijd voor goede gesprekken. Soms kort en scherp, vaak lang en meanderend. Laten we elkaar weer ontmoeten en naar elkaar luisteren. Het is de hoogste tijd om terug de ether in te gaan met de theatrale actieradio Radio Futura!

De komende maanden wordt Frascati 3 ingericht als permanente radiostudio. Samen met presentatoren Dionne Verwey en Gian van Grunsven, een wisselende redactie, kunstenaars, partners uit de stad, journalisten, activisten én publiek onderzoekt Radio Futura de wereld van nu & morgen. In drie uitzendingen per week creëren we een openbaar denklaboratorium voor de kunsten en staat de relatie tussen kunst en samenleving centraal: het theater van de toekomst.

Radio Futura onderzoekt nieuwsgierig en vasthoudend de huidige stand van zaken en ontwikkelt vergezichten. Elke uitzending andere gasten, steeds opnieuw de onderste steen boven. De studio is live te bezoeken voor een beperkt aantal bezoekers, maar bovenal is elke uitzending live te volgen via onze website of later terug te luisteren via Soundcloud. Luister online of kom langs!

Het programma van deze week

Di 24 nov
Afl. 35: Geschoffeerd. Belarustekstlezing over de opstand in Wit-Rusland

Het zal je niet zijn ontgaan: sinds de verkiezingen van afgelopen augustus gaan in Wit-Rusland grote groepen mensen de straat op om te protesteren tegen het bewind van Aleksandr Loekasjenko. De demonstraties worden gewelddadig de kop ingedrukt, maar de geest van de vreedzame revolutie lijkt niet te stoppen. Te midden van de demonstraties, afgelopen september, schreef de Wit-Russische toneelschrijver Andrei Kureichik een vlammende toneeltekst, Insulted. Belarus(sia), waarin hij documentaire teksten en ooggetuigenverslagen vermengd tot een theatraal verslag ‘from the battle grounds’. Zeven personages, van Loekasjenko en diens zoon tot aan oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, een opstandeling en een waarnemer bij het kiesbureau, vertellen hun verhaal over de verkiezingen en de nasleep. De tekst is rauw en ongepolijst, maar niet zonder hoop en optimisme.

Vrijwel direct na zijn voltooiing is de tekst vanuit het Russisch vertaald naar het Nederlands door Maaike van Rijn (met financiele steun van Stichting Melanie). 

De Engelse tekst gaat online de wereld over. Ook in Nederland wordt de tekst nu gelezen, om te beginnen bij Het Nationale Theater op 23 november. Op initiatief van Niek van der Horst neemt Radio Futura het estafettestokje over. Steun de opstand in Wit-Rusland, kom online luisteren. 

Geschoffeerd. Belarus van Andrei Kureichik. Vertaling van Maaike van Rijn. Gelezen door Viktor GriffioenNiek van der HorstAnneke SluitersTibor LukacsJesse MensahMarijn PrakkeEva Zwart. Met dank aan Stichting Melanie en De Leesclub.

Wo 25 nov
Afl. 36: Move over, wij zijn de toekomst.

Theatermaker Priscilla Vaudelle gaat in gesprek met drie Amsterdamse jongeren: Lot van Oekel, Keisha Boye en Mohamed Abd El Hafeez. Over dromen en hoop voor de stad, de kunst en elkaar. Hoe zien zij de stad van de toekomst? Hoe kan je daarin op de beste manier met elkaar samenleven? Wat is de rol van kunst? En waar en wat zijn zij zelf over 15 jaar? 

Host: Dionne Verwey

Do 26 nov
Afl. 37: Plaats maken, een gesprek over macht en diversiteit

Dionne Verwey en Tobias Kokkelmans spreken met Jolanda Spoel, Alida Dors, Marjo van Schaik en Thibaud Delpeut over de veelgehoorde oproep om 'plaats te maken', 'ruimte te maken'. Het is een onderwerp dat al jaren speelt maar nu extra urgent is vanuit het diversiteit- en inclusievraagstuk in het podiumkunstenveld. Bovendien wint deze oproep verder aan kracht door de onzekerheid in coronatijden, een groeiend besef van systemisch racisme, ongelijke sociale verhoudingen, precaire arbeidsomstandigheden en verwoede pogingen van beleid en instituties om mee te bewegen met de noden van deze tijd. Niemand is tegen een pluriforme, dynamische en adaptieve cultuursector, maar hoe doorbreken we de hardnekkige privilegestrijd die gaande is? 

Het openbaar debat over dit onderwerp blijft regelmatig aan de oppervlakte hangen, veelal vanuit angst. Maar commitment kan in vele vormen bestaan. Opstaan en plaatsmaken betekent juist niet: weglopen. Soms betekent het letterlijk blijven zitten en volhouden. We voeren graag een open gesprek over onze machtsposities. Want waarom wordt dit onderwerp vrijwel altijd aangekaart door de mensen die aan de poorten komen rammelen? Juist de poortwachters zelf hebben uiteraard ook gedachten over doorstroming en plaats maken. Vanuit de overtuiging dat het hier gaat om een gezamenlijke zoektocht van een kunstenveld dat uit gepassioneerde en bevlogen mensen bestaat, is de eerste stap een open uitwisseling over onze wensen, frustraties, angsten en ideeën.

Met Dionne Verwey en Tobias Kokkelmans, Jolanda Spoel, Alida Dors, Marjo van Schaik en Thibaud Delpeut

Vr 27 nov
Afl. 38: Het slotakkoord

De laatste uitzending van Radio Futura 2020 is een caleidoscopisch programma van theatrale, muzikale en tekstuele bijdragen. In drie maanden en 37 gesprekken onderzochten radio-hosts Dionne Verwey en Gian van Grunsven samen met diverse gasten de wereld in verandering, de rol van kunst hierin en de stand van zaken in podiumkunstenland. Vandaag blikken ze terug, delen ze hun observaties en bevragen ze elkaar. (Wat viel hen op, werd veelvuldig besproken of is juist onbesproken gebleven?)

Speciaal voor Radio Futura schrijft Evelyne Coussens een vlammend betoog, tevens ode aan het niet weten, en draagt deze live voor in de uitzending. Ze analyseert – op basis van de 400+ voorstellingen die ze pre-corona op jaarbasis zag – welke ontwikkeling(en) zij signaleert in de podiumkunsten. Hoe ze de wereld verbeeld ziet op het podium, de strategieën die kunstenaars daarvoor kiezen en hoe deze veranderd zijn.

Het statement van Lucien Rentmeester vanavond bepleit de ruimte voor het conflictloze gesprek, stelt ontmoeting voorop en wenst een sector met minder moraliteit en meer dubbelzinnigheid en abstractie.

Leon Brill heeft speciaal voor deze avond een verhaal geschreven. Hij neemt ons mee naar 2023 en toont ons de toekomst van Frascati. Samen met Dennie Lukkezen ontwierp Leon Brill de muzikale vormgeving van Radio Futura: de jingles, fillers en muzieklijst. Voor vanavond kruipt hij in zijn andere rollen als theatermaker en schrijver.

Timo Tembuyser en Hélène Vrijdag verzorgen de theatrale en muzikale interventies vanavond. Samen met hen sluiten we af met een ritualistische performance, een ‘healing of frequency’ en een gezongen dialoog.

Met en door: Evelyne Coussens, Leon Brill, Dennie Lukkezen, Lucien Rentmeester, Timo Tembuyser, Hélène Vrijdag, Dionne Verwey en Gian van Grunsven.

Evelyne Coussens schrijft als freelance cultuurjournalist voor De Morgen en voor verschillende cultuurmedia (Ons Erfdeel, rekto:verso, Etcetera, Theatermaker, Theaterkrant). Ze studeerde klassieke filologie aan de Universiteit Gent en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze is geregeld gastdocent rond cultuurtheorie en kunstkritiek aan verschillende hogescholen en universiteiten.