• physics

Physics and Phantasma

Physics and Phantasma

Iggy Malmborg (SE / EE)

Engelstalig zonder ondertiteling
performance

Over

 

De deur gaat open, iemand controleert je kaartje, je neemt plaats en ziet een leeg toneel. Niet alleen dan, maar ook nu, tijdens het lezen van deze tekst, maak je je een voorstelling van wat er gaat gebeuren. En laat dat nu net de kern van Physics and Phantasma zijn: jouw fantasie. Alle revoluties én alle vooroordelen komen eruit voort, en toch gaat het vermogen om te fantaseren voorbij goed en kwaad. Ze verdedigt ons tegen de inconsistenties van deze wereld en staat ons toe de wetten van de fysica uit te dagen.

Waar veel makers de leegte van de scène prijzen als dé plaats voor fantasie, krijgt ze in Physics and Phantasma iets dwangmatig en traumatisch. Het vacuüm moet kost wat kost een invulling krijgen! Om dat te doen, neemt Iggy Lond Malmborg je mee op een trip langs even willekeurige als donkere hoeken van je verbeelding: dé plek waar deze solo zich vooral voltrekt.

Het werk van Iggy Malmborg is minimalistisch en politiek. Zijn voorstellingen worden internationaal geprezen door het concreet en to the point presenteren van een complex intellectueel discours en dit te brengen met humor en warmte.  

“…a totally engrossing and brilliantly structured piece of theatre… a disruptive, startling, and multifaceted triumph of performance” tanzschreibe.de

van en met Iggy Malmborg dramaturgie team Erik Berg, Johan Jönson mechanics Kalle Tikas techniek Ulrich Ruchlinski productie manager Elisabeth Carmen Gmeiner assistent Kaie Olmre including one tekst Johan Jönson co-productie Kanuti Gildi SAAL (Tallinn), Rosendal Teater (Trondheim) in samenwerking met Inkonst (Malmö), MIMstuudio (Tallinn)  supported by: Swedish Arts Council, Cultural Endowment of Estonia, Malmö City, Valmiermuiza Brewery met dank aan Eneli Järs, Max Göran, Mart Kangro and Marika Lagercrantz 

Makers

Iggy Lond Malmborg (1987) is een performance artist uit Malmö, Zweden. Hoewel getraind in traditioneel acteren  aan de Theateracademie van Malmö, slaat hij in zijn werkbruggen tussen een breed scala aan esthetiek en stijlen, zowel solo als in samenwerkingsverband. Zijn belangrijkste artistieke interesse is het gebruik van de performance als een model waarop het betoog van het stuk direct kan worden toegepast. Met behulp van strategieën die met het minimalisme te vergelijken zijn, werpt hij zijn licht op de politiek van het theater en legt deze uit als een hiërarchische machine met (onbewuste) patronen van inclusie en uitsluiting. In de loop der jaren kreeg Malmborg’s werk internationale erkenning en oogstte hij lof voor hoe hij vol humor en warmte heel concreet een complex intellectueel betoog presenteert.

Van 2013 tot 2020 werkte hij nauw samen met Kanuti Gildi SAAL (Tallinn), waar hij b o n e r (2014), 99 Words for Void, een duet met Maike Lond (2015), Physics and Phantasma (2017) en Things in my mouth (2019) produceerde. Hij presenteerde zijn werken op festivals en in zalen, waar onder Spielart (München), Baltic Circle (Helsinki), TnBA (Bordeaux), Auawirleben (Bern), Nanterre-Amandiers (Parijs), FFT (Düsseldorf), Sophiensäle (Berlijn), Oslo International Theatre Testival, Nowy Teatr (Warschau), Kaai (Brussel) en Dublin Theatre Festival. Sinds 2009 werkt hij onder de naam White on White samen met Johannes Schmit. Tijdens het seizoen 2017/2018 lanceerden ze in het Maxim Gorki Theater, Berlijn Fuck me! (we didn’t make it) en Tyskland.

Tijdens het seizoen 2020/2021 blijft hij toeren met Physics and Phantasma en Things in my mouth. Ook opent hij in het Contemporary Art Museum van Estland de geluidsinstallatie No More en produceert hij de nieuwe performancestukken ONE, ONE, TWO, THREE, FIVE voor Kristiansands Art Hall in samenwerking met André Eiermann en Far Side in Auawirleben (Bern) in samenwerking met Sandra Forrer.

75 minuten
Première

Nederlandse première do 14 okt '21