• pain against fear

PERMANENT DESTRUCTION - Pain Against Fear

vr 18 & za 19 februari

PERMANENT DESTRUCTION - Pain Against Fear

Naomi Velissariou / Theater Utrecht

LNP
muziektheater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

“Good evening Holland!” Pain Against Fear is back! PERMANENT DESTRUCTION toert in 2022 opnieuw door binnen- en buitenland met hun productie uit 2020. Na het succes van de theatrale concerten gebaseerd op het werk van Sarah Kane (The SK Concert - 2018) en Heiner Müller (The HM Concert - 2019), slaat PERMANENT DESTRUCTION een nieuwe weg in. In het laatste deel van haar trilogie, Pain Against Fear, legt theatermaker en performer Naomi Velissariou haar maskers af en gaat de confrontatie aan met zichzelf en haar publiek. Daar waar in de eerste twee delen de haat in al zijn vormen centraal stond (zelfhaat, vrouwenhaat, mannenhaat en haat voor het leven), is het derde deel een poging om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor die haat. 

In Pain Against Fear gaat een persoonlijke openbaring gepaard met een uitnodiging aan het adres van het publiek. Een uitnodiging om je eigen angst te bezweren door hem samen met anderen te vieren, door collectief te dansen op het ritme van je individuele pijn. In de rotsvaste overtuiging dat de acceptatie van pijn ons lijden kan verzachten. Pain Against Fear is mindfulness on speed. De muziek is een meedogenloze mix van de strakke sound van producer Joost Maaskant en Velissariou’s hardnekkige poging tot kwetsbaarheid.

PERMANENT DESTRUCTION is zowel de titel van een post-dystopisch muziektheaterdrieluik als de naam van een band, waarin Velissariou en Maaskant af willen rekenen met een aantal taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als zelfhaat en faalangst zijn in die cultuur te mijden thema’s, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. Je kunt jezelf nu eenmaal niet profileren aan de hand van uitingen van pijn. Of wel?

Het concert ging 20 november 2020 in première in De Paardenkathedraal in Utrecht en toerde tot en met de zomer van 2021 langs theaters, poppodia en festivals waaronder Theaterfestival Boulevard.

"In het intieme laatste deel van haar trilogie laat Naomi Velissariou zich kennen." ★★★★ de Volkskrant
"Zelfbevraging als daad van liefde" ★★★★ NRC
"Confronterend theaterconcert over angst en pijn" Theaterkrant
 
concept en regie Naomi Velissariou performance PERMANENT DESTRUCTION (Joost Maaskant en Naomi Velissariou) sound producer Joost Maaskant lichtontwerp Bart van den Heuvel geluidsontwerp Sander van der Werff kostuumontwerp Bibi Trompetter  creative producer en eindregie Floor Houwink ten Cate regieassistent Fien de Smet light & video operator Thijs Kempers sound operator Femke Diemer, Dion Schuddemat technische productie Nik Tenten, Dion Schuddemat een productie van Stichting Naomi Velissariou en Theater Utrecht mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Fonds 21. 

Makers

Naomi Velissariou (1984, Bilzen) is theatermaker en gebruikt filosofische, wetenschappelijke en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Velissariou behaalde een mastergraad theater- en filmwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Naast haar eigen werk als theatermaker, speelt Naomi ook als actrice in theater, film en televisieseries. Zo was ze onder meer te zien in The truth about Kate van Davy Pieters (2014), maakte ze haar filmdebuut in Out of love (2015) van Paloma Aguilera Valdebenito, haar televisiedebuut in Chausée d’amour (deMensen) en was ze te zien in Cobain, de nieuwe speelfilm van Nanouk Leopold, die tijdens de afgelopen editie van de Berlinale in première ging. In 2014 won Naomi de TAZ KBC jongtheatermakersprijs voor haar voorstelling A Tragedy (simplified) en in 2017 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs, een aanmoedigingsprijs voor jong talent van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Van 2012 tot 2017 werkte ze bij Frascati Producties. In die vijf jaar na haar afstuderen maakte ze zeven voorstellingen: Mr Jones (2012), Kwartet: Een powerballad (2012 i.s.m. Urland), A Tragedy (simplified) (2013), I SEE YOU (2014), Intervention (2015), Q&A (2016, i.s.m. Gillis Biesheuvel – Dood Paard) en Sontag (2017). www.naomivelissariou.com

Joost Maaskant (1984, Sneek), beter bekend als Maask, is beatboxer, stemkunstenaar, muzikant en sound producer. In zijn live performances gebruikt hij zijn eigen stem en een audio-loopsysteem waarbij hij verschillende sounds produceert, van jazz naar dubstep en van drum ’n bass naar ska. Hij is ook een theatrale showman en performer. De afgelopen twee jaar heeft Maask meer dan 400 shows gespeeld op bijna elk Nederlands festival en in het buitenland, zoals Duitsland, België, Polen en Schotland. Ook is hij performer in diverse voorstellingen, o.a. bij De Koninklijke Schouwburg Brussel en het Arsenaal Mechelen. Met choreograaf Charlotte Goesaert maakte hij als performer in februari van dit jaar de voorstelling Loophole. En vorig jaar ontwierp hij het geluid bij de voorstelling It’s my mouth I can say what I want to van Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool. www.maask.nl

€19 / €14
Frascati 1 / 75 minuten
Stroboscoop

Let op: in deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscoop / lichteffecten.

Muziektheaterdrieluik

PERMANENT DESTRUCTION - de trilogie bestaat uit The SK Concert (12-13 feb), The HM concert (15-16 feb) en Pain Against Fear (18-19 feb).

Winnaar Theo d'Or

De Nederlandse toneeljury zegt in haar juryrapport: "De meerstemmige identiteit die Naomi Velissariou in haar spel toont, maakt dat de vrouw boven het concept van de productie uitstijgt. Hoe kan het ook anders; een vrouw die moeder wordt leert een nieuwe vorm van weldadige liefde kennen, één die niet in een concept te vatten is, maar die wellicht de angst en de pijn een beetje dragelijker maakt. Ze maakt haar bewegingen trager dan in de eerdere delen, minder hard en choquerend. Dat geeft ruimte om dichtbij te komen en te zien dat er achter de boosheid ook zachtheid en kwetsbaarheid zit. In gedachten mag je haar aanraken en dat is groots voor een vrouw die bang is voor het leven en voor zichzelf."

Naomi Velissariou is de winnaar van de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d’Or 2021. Dat werd 11-09-'21 bekend gemaakt tijdens Nederlands Theater Festival. Ze ontvangt de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol voor het slotdeel van haar muziektheatertrilogie Permanent Destruction - Pain Against Fear.

Trilogie korting

Wil jij naar alle drie PERMANENT DESTRUCTION delen? Dan krijg je korting! Voor EUR 48 koop je een ticket voor 1, 2 en 3.