• or die trying

Or die trying

Or die trying

Alida Dors / Theater Rotterdam

Language No Problem
performance

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

In Or Die Trying van choreograaf en socioloog Alida Dors komen dans, thaiboksen en filmprojectie bij elkaar. Een voorstelling voor dromers en vechters. 

Als Surinaamse immigrant vocht de vader van Alida Dors letterlijk en figuurlijk voor een beter leven. In zijn eigen boksschool propageerde hij een mentaliteit van groei, flexibiliteit, incasseren en nooit opgeven. 

Vechtlust, in allerlei vormen, wordt overgedragen van generatie op generatie. Dat inspireerde Dors om Or die trying te maken. Dansers en thaiboksers gaan het gevecht aan met hun eigen grenzen. In het spanningsveld van ambitie, verwachtingen, zelfdiscipline en zelfdestructie zoeken zij hun eigen weg. Hoe ver zijn ze bereid te gaan? Is opgeven een optie? Become the best you, Or Die Trying. 
 
Or die trying werd genomineerd voor een Zwaan (VSCD Dansprijs) 2020. Uit het juryrapport: “Mede door de korte filmbeelden van haar vader wordt de persoonlijke urgentie van choreograaf Alida Dors voelbaar. Incasseren en nooit opgeven, door de generaties heen, Dors heeft met Or die trying wederom een zeer relevante en aangrijpende voorstelling gemaakt."
 
Alida Dors (Amsterdam, 1977) danst al op jonge leeftijd bij verschillende breakdance crews, zoals Turn it Loose. Ze wordt een veelgevraagde danseres en staat op het podium met hiphopsterren als P. Diddy en Usher. Dan besluit ze zich volledig te richten op choreografie. Alida wordt in 2004 artistiek leider van Solid Ground Movement, een van de eerste hiphopdansscholen in Amsterdam. In 2012 richt ze haar eigen dansgezelschap BackBone op en in datzelfde jaar won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Theater Rotterdam coproduceert al enkele jaren het werk van Alida en sinds 2020 is ze hier ook artistiek directeur. 
 
 
De pers over Or Die Trying:
"Urban dansen als breaking zijn deels geïnspireerd op vechtsporten, en het is dan ook geen wonder dat de twee hier prachtig samengaan. Een sterke, inspirerende voorstelling, over een strijd die niet gevoerd moet worden uit wanhoop en agressie, maar uit liefde.” Theaterkrant
"De voorstelling is vanaf de eerste minuut één brok energie, vol inspiratie. Een voorstelling die je aan het denken zet. Heel intens, over strijden en vechten voor de liefde." ilovetheater.nl
"Dansers en boksers dansen samen een zinderende, krachtige choreografie op de steeds meer aanzwellende opzwepende muziek. Je wordt meegezogen in de cadans." Scenes Magazine
 
concept, choreografie Alida Dors dansers Dylan Kuyper, Sergy Hristo Oralo Sebico, Xander van de Corput boksers Dolly Macbean, Juliana Monsalve Arteaga, Irina de Graaf,Fiona Roos componist, muzikant Simone Giacomini dramaturgie Peggy Olislaegers assistent choreografie Donna Chittick kostuumontwerp, stylist Isis Vaandrager kostuums Erik Bosman, Karin van der Leeuw (Kostuumatelier Theater Rotterdam) lichtontwerp Jeffrey Steenbergen technisch geluidsontwerp David te Marvelde techniek John Thijsen, Sidney van Geest, Michiel Struijk, Jimmy Niesen, Axel Dikkers campagnebeeld Bowie Verschuuren filmmontage Sara Orfali marketing Yoram Otten, Kirsten Lipman, Robin Laurens, Pien van Pamelen, Nicole Hoven, Sofie de Leede educatie Anne Sollie productieleider Angelique van Beckhoven productiecoördinator Anne van Buuren personal assitent Abigael Sijahailatua met dank aan alle dansers en boksers, Ewald Comvalius, Jaike Belfor, Solid Ground Movement, Sportcentrum Kops, Simson Gym, Team Solo

 

Makers

Alida Dors (Amsterdam, 1977) danste al op jonge leeftijd bij verschillende breakdance crews, zoals Turn it Loose. Ze werd een veelgevraagde danseres, stond op het podium met hiphopsterren als P. Diddy en Usher en richtte zich uiteindelijk volledig op choreografie. Ze was artist in residence bij MC theater in Amsterdam en Korzo in Den Haag. In 2012 won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. 
Dors werd in 2004 artistiek leider van Solid Ground Movement, een van de eerste hiphopdansscholen in Amsterdam. Sinds 2012 leidt ze haar eigen dansgezelschap BackBone en in 2020 werd ze artistiek directeur van Theater Rotterdam. 
 
Dors werkt zowel in het theater als in de publieke ruimte en combineert hiphop met disciplines als moderne dans, muziek, spoken word en video. Zo creëert zij haar eigen danstaal. Diversiteit en nieuwsgierigheid kenmerken ook de dansers van BackBone. 
 
Dors is naast choreograaf ook socioloog. Voor haar is het vanzelfsprekend dat menselijk gedrag de kern is van haar werk. Wie een voorstelling van BackBone bezoekt wordt uitgedaagd tot reflectie over ons aandeel in deze samenleving. Zowel op het toneel als daarbuiten zijn het doorbreken van machtsstructuren en het conflict tussen de mens en het systeem haar inspiratiebronnen. BackBone draagt daarmee niet alleen bij aan de ontwikkeling van hiphop in het theater, maar ook aan het publieke debat. 
65 minuten
Let op

Wegens onvoorziene omstandigheden is de voorstelling aangepast. Dit heeft ertoe geleid dat het gezelschap de voorstelling van donderdag 4 november heeft moeten afgelasten. Met alle kopers met een kaartje voor donderdag 4 november wordt er contact opgenomen.