• ons wereldrijk

Ons Wereldrijk

Ons Wereldrijk

Hotel Modern & Arthur Sauer

theater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

De vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium, we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden.

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. Javaanse prinsessen voeren eeuwenoude hofdansen uit, op markten wordt kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. Om hun handel veilig te stellen, nemen ze sterke huurlegers mee en gaandeweg krijgen ze steeds meer eilanden in hun greep. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen. Hotel Modern laat met ingenieus poppenspel zien hoe het begin van de kolonisatie zich heeft voltrokken.

Hotel Modern bouwt in het theater miniatuurwerelden waarin spelers honderden poppetjes manipuleren en met minicamera’s filmen. De beelden worden op een groot scherm geprojecteerd en live voorzien van een soundtrack. Hotel Modern speelt over de hele wereld en won vele prijzen.De aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn.

“Ons Wereldrijk is door de toewijding en humor nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen.” - de Volkskrant

De concentratie waarmee de spelers deze wereld tot leven brengen, de liefde en aandacht waarmee de poppen en maquettes gemaakt zijn, zijn adembenemend. - Movement Exposed

van en door Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker componist en live soundtrack Arthur Sauer met dank aan Ruud Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen met ons wilden delen. hulp bij research Prof. Dr. Henk Schulte Nordholt, Tristan Mostert MPhil en Dr. Alicia Schrikker (Universiteit Leiden), Marjolein van Pagee MA, Irwan Ahmett, Bart Westenbroek, Dr. Tom van den Berge, Simon Kemper, Drs. Mark Loderichs e.a. impresariaat Alles voor de Kunsten subsidie Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam

Makers

Hotel Modern versmelt muziek, performance, poppenspel en film in beeldende voorstellingen. Maquettes spelen een belangrijke rol: in het theater worden complete miniatuurwerelden gebouwd, bevolkt door duizenden personages. Zo kan het publiek letterlijk vanuit een macroperspectief naar de wereld kijken.

De verschrikking van oorlog is een vaak terugkerend thema. In de internationale theaterhit De Grote Oorlog wordt de loopgravenstrijd van de Eerste Wereldoorlog verbeeld. Op het podium wordt een miniatuurfilmset geïnstalleerd; met potgrond, peterselie en roestige spijkers bouwen de spelers landschappen van het westelijk front. Met minicamera’s duiken ze de loopgraven in, en laten het publiek kijken door de ogen van de strijdende soldaten. De beelden worden voorzien van een live soundtrack en levensgroot geprojecteerd, het resultaat is verbluffend intens en realistisch. Kamp is een theatraal portret van Auschwitz, waarin een podiumvullende maquette van een vernietigingskamp tot leven wordt gewekt. In Ons Wereldrijk laat Hotel Modern met ingenieus poppenspel zien hoe het begin van de kolonisatie van Indonesië zich heeft voltrokken.

De groep maakt ook absurdistisch en licht werk. Zo is Garnalen Verhalen een vrolijk portret van de mensheid waarbij 350 echte gedroogde garnalen de rol van mensen spelen. Vliegboot Moederschip verkent de kwetsbaarheid van kunst en in Rococo geven dansende beren antwoord op de vraag wat er gebeurt als lust en ongebreidelde nieuwsgierigheid de vrije teugel krijgen. In 2013 maakte de groep haar eerste voorstelling voor de grote zaal: De Ring, een bewerking van Wagners ‘Der Ring des Nibelungen’, in coproductie met het Nederlands Blazers Ensemble. Deze samenwerking kreeg een vervolg in 2019 met Symmetries, een spectaculaire en fantasierijke versmelting van dans, muziek en beeld op de compositie ‘Fearful Symmetries’ van John Adams. In 2017 werkte Hotel Modern op uitnodiging van Lotte de Beer mee aan haar regie van Rossini’s opera Mosè in Egitto. De opera ging in première op de Bregenzer Festspiele in Oostenrijk en was een jaar later te zien bij Oper Köln in Duitsland.

60 minuten