NAM - Non Aligned Movement

vr 19 & za 20 november

NAM - Non Aligned Movement

Christian Guerematchi / ICK

language no problem
performance

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

Geluiden uit een tijd van dekolonisatie. Een Afrofutiristische reis naar de Balkan.

De nieuwe voorstelling van danser en choreograaf Christian Guerematchi (Slovenië, 1981) NAM - Non Aligned Movement, is het eerste deel van het beweging- en stemonderzoek ‘Epistemologies of the body’ waarbij de klemtoon ligt op verhalen over het zwarte lichaam. Hij werkt hiervoor samen met muzikante Shishani. Beiden hebben hun wortels in zowel Europa als Afrika verankerd. In deze voorstelling laten zij zich voeden door hun eigen achtergrond en de stemmen en bewegingen van de Afrikaanse diaspora.

Toen Christian Guerematchi in 2006 naar Nederland kwam als zwarte Sloveen dacht hij dat alle Nederlanders van kleur zich ook als Nederlands zouden identificeren. Maar tot zijn verbazing identificeerden de meesten zich, in tegenstelling tot hemzelf, met hun roots buiten Europa.“De concepten  - allochtoon en autochtoon - waren nieuw voor mij”, aldus Guerematchi die geboren werd in een land dat niet meer bestaat, voormalig Joegoslavië. Sindsdien probeert hij aan mensen in Nederland, zowel witte mensen als mensen van kleur, uit te leggen dat zijn referentiekader omtrent de zwarte Europese identiteit cultureel met die van het westen verschilt. “Mijn referentiekader baseert zich namelijk op een verleden van dekolonisatie in plaats van kolonisatie”.

Het Nederlandse racisme debat heeft iedereen wakkergeschud en is dit jaar in een stroomversnelling terechtgekomen door de wereldwijde BLM-beweging. Als kunstenaar kon Guerematchi er ook niet aan ontkomen. In de vocalist, gitarist en songwriter Shishani, die genomineerd is voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2020, vond hij niet alleen een artistieke bondgenoot, ook cultureel liggen hun levensverhalen dicht bij elkaar. Precies dit verhaal en de dualiteit van het hebben van een gemixte achtergrond en de kracht om daarmee bruggen te vormen tussen Europa en Afrika, wordt vaak nog te weinig gehoord en misschien zelfs onderschat. Voor de danssolo NAM - Non Aligned Movement die op het Amsterdam Fringe festival in premiere ging, maakte Shishani de muzikale invulling van de zoektocht naar de zwarte Europese identiteit. Samen laten zij zich voeden door hun eigen achtergrond en de stemmen en bewegingen van de Afrikaanse diaspora. In NAM - Non Aligned Movement gaan we op een epische afrofuturistische reis terug naar de Balkan, waar het allemaal begon voor Christian Guerematchi. 
 
De titel NAM Non Aligned Movement is geïnspireerd op de beweging van ‘niet gebonden landen’ uit de jaren ‘60 die een rol hebben gespeeld in de dekolonisatie van de wereld en de onafhankelijkheidsstrijden van zogenaamde derdewereldlanden. De beweging zetelde in Belgrado waarmee Joegoslavië het eerste voorzittende land werd met Josip Broz Tito als een van de oprichters.
 
concept/choreografie/productie Christian Guerematchi muziek/geluid Shishani tekst/dramaturgie Gita Hacham kostuums/design Jonathan Ho creative director PINKB!NK fotografie Alwin Poiana grafische vormgeving Katja van Stiphout mogelijk gemaakt door ICK Amsterdam & AFK 

 

Makers

In Christian Guerematchi’s werk spelen zowel het Nederlandse racisme debat als de dekoloniale geschiedenis van Joegoslavië  een belangrijke rol: “Ik voel me als artiest aangesproken om deze maatschappelijke en sociologische thema’s artistiek vorm te geven. Of mooier gezegd het gaat mij om het te verbeelden”. Tijdens het Explorez festival op 24 oktober 2020 zal er ook een nagesprek gepland worden waarin we het gesprek aangaan over de verschillende culturele codes, die in de voorstelling gebruikt worden en zal er ook worden stil gestaan bij het verschil tussen koloniale en dekoloniale roots in de zwarte identiteit. Beoogd is een gesprek over intersectionele oplossingen van maatschappelijke knelpunten. Omdat de kunst en in dit geval de danskunst een dermate groot thema niet in zijn volledigheid kan weergeven, is het onze wens om een constructieve uitwisseling te faciliteren en door de dans te stimuleren.

€15 / €10
Frascati 2