Mowgli

Mowgli

Sorour Darabi (FR / IR) in coproductie met Frascati Producties

Engelstalig zonder ondertiteling
performance

Over

Wild worden als een politiek project

De jungle is een onontgonnen en oneindig gebied, een wildernis waar al het mogelijke een andere betekenis heeft, of misschien wel helemaal geen. Maar wat betekent ‘wild’ eigenlijk en hoe kunnen we tot de jungle toetreden om van deze wilde droom te proeven?

Mowgli is de nieuwste creatie van de Iraanse kunstenaar Sorour Darabi, die onlangs op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel in première ging. Het uitgangspunt van Mowgli is de titel zelf, ontleend aan een song van het Franse rapduo PNL. In deze song stellen de rappers de nog steeds gebruikte projectie van wildheid op het lichaam van jongeren met een migratieachtergrond aan de kaak. En toch nodigt het beeld van de jungle ook uit om van binnenuit heruitgevonden te worden: het geeft de mogelijkheid om nieuwe wetten en regels te schrijven, in tegenstelling tot die van de stad. In de duisternis van een fictieve nacht is elke verschijning in Mowgli een wilde ervaring: in choreografie, poëzie, verhalen.

Geïnspireerd door de film The Jungle Book, de teksten van de Iraanse zangeres Googoosh en die van rapduo PNL stelt Sorour Darabi in Mowgli een collectie – of bijna een album – samen van doorleefde en gefantaseerde verhalen, die de thema’s van chosen family, melancholie en stadslegendes doorkruisen. Stap voor stap transformeert Darabi het podium in een jungle, en de jungle in een speeltuin voor hen zelf. 

In september 2018 toonde Frascati Darabi’s vorige werk Farci.e, een solo over de noties taal, genderidentiteit en seksualiteit. Net als Mowgli wordt ook, de eerstvolgende productie van Sorour Darabi Natural Drama, gecoproduceerd door Frascati Producties.
"In Mowgli creëert de Iraans-Franse performancekunstenaar Sorour Darabi een ruimte om hun leven op eigen voorwaarden te leven. De notie van ‘wildheid’ wordt zowel op basis van culturele identiteit als op basis van gender onderzocht. De ontwapenende dansscènes bieden daarbinnen een rijk betekeniskader." Theaterkrant
"Op de publieke ruimte worden heel wat idealen geprojecteerd, alsof ze inherent democratisch, inclusief en toegankelijk zou zijn. Niets is echter minder waar. Wie mag op straat in alle vrijheid zijn identiteit performen en wie wordt onzichtbaar gemaakt, gecensureerd, uitgesloten? Performer Sorour Darabi en activiste Baobab van de Teranga claimen elk met een krachtig statement de publieke ruimte terug." Lees hier Mijn translichaam is een nomade, een publicatie op etcetera.be.
 
concept, choreografie, tekst, performance Sorour Darabi dramaturgie Pauline L. Boulba, Soto Labor lichtontwerp, scenografie Jean-Marc Ségalen sound design Elena Tissier outside eyes Daniel Blanga Gubbay, Dries Douibi, Mathieu Bouvier outside eye voor de bewerking Lynda Rahal medewerkers voor het onderzoek Tarek Lakhrissi, Ndayé Kouagou productie Kunstenfestivaldesarts uitvoerend producent Météores coproductie Kunstenfestivaldesarts, Alkantara, Sophiensaele, Tanzquartier Wien, workspacebrussels, WP Zimmer, Frascati, Teatro Di Roma, Kaserne Basel, Spielart theaterfestival, Kunstencentrum Buda, Spedidam, Fonds Transfabrik - Fonds franco-allemand pour le spectacle vivant

Makers

Sorour Darabi (FR/IR) is een autodidactisch artiest van Iraanse afkomst, die woont en werkt in Parijs. Hen was zeer actief in Iran en maakte deel uit van de ondergrondse vereniging ICCD waarvan het festival Untimely (Teheran) hun werk heeft getoond voor Darabi’s vertrek naar Frankrijk. Tijdens hun studies aan het CCN in Montpellier creëert hen de solo Subject to Change, een voorstelling over de invloed van de tijd en de omgeving op de transformatie van een individu.

In 2016 creëerde Darabi voor het festival Montpellier Danse Farci.e, een solo over de noties taal, genderidentiteit en seksualiteit. Daarna volgde in 2019 Savušun, een ode aan rouw, kwetsbaarheid, verdriet en angst, geïnspireerd op de rouwrituelen van de maand Muharram. Mowgli is Darabi’s nieuwste werk en ging in mei 2021 in première op Kunstenfestivaldesarts (Brussel).

 

55 minuten
Première

Nederlandse première 12 okt '21