MET VOORBEDACHTE RADE

di 01 t/m za 05 maart

MET VOORBEDACHTE RADE

De Warme Winkel

Nederlands
theater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

De mens is echt een succesverhaal. Sinds hij 2,5 miljoen jaar geleden de vlaktes van Oost-Afrika verliet is zijn opmars niet meer te stuiten. Door zijn aanpassingsvermogen, communicatievaardigheden en uitzonderlijke oplossingsgerichtheid heeft hij zich opgewerkt tot hét zoogdier om rekening mee te houden. Maar dit succesverhaal begint zichzelf met scherpe tanden in zijn weke staart te bijten. De planeet is kaal gegraasd en de mens staat voor de grootste uitdagingen in zijn relatief korte geschiedenis; hoe gaat hij zichzelf te lijf? Hoe gaat hij dit varkentje wassen? Hoe lost hij dit nu weer op?

We kennen De Warme Winkel als een zichzelf respecterend theatergezelschap maar in het licht van de opdoemende klimaatcatastrofe wordt elke artistieke pretentie afgeworpen en gaan ze vol voor maximaal resultaat. In de staat van zelfverdediging waar de mens zich in heeft gedraaid is het pompen of verzuipen.

De voorstelling is het derde deel van een drieluik waarin De Warme Winkel overbevolking onderzoekt. Wat moet je als individu met zo’n oeverloos probleem? En hoe kan je je wapenen tegen het besef van overtolligheid? Door te excelleren en zo boven middelmatigheid uit te stijgen: Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or (2019, geselecteerd voor het Vlaams en het Nederlands Theaterfestival). Zoek je de schoonheid in ascese en verklein je hiermee jouw ecologische voetafdruk: Afscheidstournee (2020, een spraakmakende theatertournee per fiets). Of moeten we verder met minder: MET VOORBEDACHTE RADE. In dit derde deel wordt moord onderzocht als mogelijke oplossing. It better be funny!

De pers over Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or 
"De voorstelling van Rietveld markeerde, blijkt nu, een keerpunt in het Nederlandse theater." ★★★★ NRC Handelsblad 

“Een even verrassende als ontregelende, even spitsvondige als hilarische voorstelling” ★★★★ de Volkskrant 

concept & tekst Vincent Rietveld spel Vincent Rietveld, Mirthe Labree en Anne-Chris Schulting eindregie Lara van Hoof scriptcoach Joachim Robbrecht kostuums Bernadette Corstens muziekontwerp Gerry Arling bühne André Pronk requisiteur Isabel Alonso Pola productieleiding Lena Meijer coproductie Grand Theatre Groningen met dank aan Lisa Schamlé

 

Makers

Theatergroep De Warme Winkel is een acteurscollectief dat bestaat uit Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen, Ward Weemhoff en Florian Myjer. Door telkens met gastacteurs, eindregisseurs, kunstenaars en musici te werken is er een grote groep sympathisanten bij betrokken. De Warme Winkel is een eigenzinnige theatergroep met een liefde voor geschiedenis en een grote fascinatie voor de eigen onoverzichtelijke en veelvormige tijd. De voorstellingen zijn vaak een energetische potpourri waarin gespeeld wordt met stijlen, vormen, cliché’s, iconen en verwachtingen. Ongepolijst, maar met liefde voor precisie, zijn de projecten vaak een zoektocht naar het onderwerp. Zo probeert theatergezelschap De Warme Winkel in een speelse, geestige en zware strijd de essentie en schoonheid ervan over het voetlicht te brengen.

Vincent Rietveld (1977): Mijn grote frustratie met ons vakgebied is de paradox dat theater een autonome kunstvorm is, en toch inherent afhankelijk van een publiek. Tegelijkertijd is die paradox mijn motor. Zou die motor slechts op één pit lopen had ik er al lang het bijltje bij neergegooid. Peter Brook vond één speler en één toeschouwer in beginsel voldoende voor een geslaagde avond theater. Akkoord, maar dan moet er wat mij betreft ook maar één zitplaats zijn, en geen 199 lege stoelen naast hem. Aangezien we in Nederland een toerend repertoiresysteem hanteren zou ik willen zeggen: voor een goede toneelavond moet het theater tot op de laatste stoel uitverkocht zijn.

Ik heb een schurfthekel aan die gezelschappen die denken dat je alleen maar met BN’ers succes kunt hebben in de grote zaal, of alleen intimiteit kunt bereiken in de kleine. Voor mij is De Warme Winkel een breekijzer die met die ideeën zal afrekenen. De Warme Winkel is een BN’er, De Warme Winkel is intiem. Je moet alleen niet in de verleiding komen om je succesnummers uit te melken. Ja, we hadden een speelfilm en een sketchprogramma van die types uit Achterkant kunnen maken, met hun briljante improvisaties. Maar ik wil geen Bob de Rooij zijn, wij zijn geen Jiskefet. We hadden een kringloopwinkel festival kunnen beginnen na het maken van Jandergrouwnd, waar we de circulaire economie op de agenda zette. Maar dat laat ik graag aan anderen over, het te gelde maken van ons pionierswerk.”

€19/ €14
Frascati 1 / 90 minuten