• mallika taneja be careful

Be Careful

Be Careful

Mallika Taneja (IN)

Engels
performance

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

Hoe is het om als vrouw te leven in een land waar je - ongeacht hoe gewelddadig je ook door mannen wordt behandeld - als enige schuldige partij wordt beschouwd? Hoe voelt het om gebukt te gaan onder een onrecht dat je niet kunt uiten in een samenleving die je beveelt te zwijgen en je te verstoppen? Hoe is het om taboes te doorbreken en als vrouw openlijk te spreken over lichaam en identiteit in een land waarin het vrouwelijk lichaam zelf een groot taboe is? Hoe kan kunst sociale verandering teweegbrengen? 

In India worden vrouwen voortdurend blootgesteld aan het gevaar van mannelijk geweld. Het enige advies dat aan meisjes wordt gegeven is om voorzichtig te zijn, om strikte regels te volgen en niet te provoceren. De Indiase theatermaker Mallika Taneja laat in Be Careful (Thoda Dhyaan Se) zien hoe er nog altijd een verband wordt gelegd tussen de kledingkeuze van vrouwen en de gruwelen die ze daardoor ‘moeten’ ondergaan.

De satirische solo stelt de Indiase machocultuur aan de kaak, die zich verschuilt achter onwetendheid en preutse moraal, en doet daarbij een boekje open over de tegenstellingen die aan de basis van India’s stuntelende sociale vooruitgang liggen. In een spaarzaam krachtige performance roept Mallika Taneja op om over dit alles openlijk te spreken met als allerlaatste toevlucht: haar lichaam zelf.

In traditionele Indiase toneelgezelschappen reizen acteurs jarenlang van dorp naar dorp en worden zo langzaamaan één met hun rollen. Ook Mallika Taneja 'leeft' deze voorstelling al meer dan 5 jaar, waarbij ze steeds opnieuw moedig haar lichaam blootlegt en koste wat kost gerechtigheid zoekt.

Be Careful tourt sinds 2014, in zowel India als internationaal, en is nu voor het eerst ook in Nederland te zien!
Frascati Producties fungeert als coproducent bij Taneja's volgende project, dat momenteel in ontwikkeling is. 

"‘Be Careful’ by Mallika Taneja bruises with its silence and mocks with its black humour" The Hindu Businessline

"A testament of a woman’s willingness to place herself in the middle of a very important conversation" The Hindu

“Against those who blame the woman for every act of sexual assault on her” Open Magazine

concept & performance Mallika Taneja Tour & production manager Meghna Singh Bhadauria

Deze voorstelling is ontstaan bij het Tadpole Repertory in 2013, als onderdeel van hun show ‘NDLS'.

 

Makers

Mallika Taneja is een theatermaker die woont en werkt in Delhi, India. Haar werk bevindt zich op het snijvlak tussen lichaam, samenleving en gender. Na het succes van Be Careful werkt ze momenteel aan een nieuw stuk, Allegedly, dat onderzoekt hoe de rechterlijke macht en de medische systemen omgaan met gevallen van seksueel geweld.  Taneja is tevens betrokken bij emancipatie-initiatieven as Women Walk at Midnight, Sex Chat Room en het kunstinitiatief genaamd Lost & Found.

 


 

40 minuten
Première

Nederlandse première vr 15 okt '21