La Codista

La Codista

Marleen Scholten / Wunderbaum

theater

Over

Monoloog over stilstand
 
‘Ik wil niet de eerste zijn, liever de laatste. Hoe sneller de wereld gaat, hoe meer ik vertraag. Ik ga tegen de stroom in. Als een zalm. Voor een ‘codista’ is de wereld andersom.’ 
 
Toen hij zijn baan verloor, ging de Milanese Giovanni Cafaro tegen betaling voor anderen in de rij staan. Actrice Marleen Scholten nam zijn verhaal als uitgangspunt van haar monoloog La codista. Het werd een tekst over stilstaan in de rij (‘la coda’), over je verplaatsten in een ander, over het ongeduld en verlangen dat bij wachten hoort. 
 
Voor dit project interviewde Scholten, die zelf in Italië woont, verschillende Italianen over hun beleving en over de betekenis van stilstaan. Daarnaast stond de actrice urenlang in rijen om het mechanisme van wachten zelf te ondergaan. Daar vond ze chaos en eenvoud; mensen die samenkomen op een plek met maar één doel: wachten tot het aan hen is.
 
La codista is een persoonlijke tekst over identiteit en het verlangen soms langzamer te gaan. Scholten kreeg voor de tekst in Italië de nationale toneelschrijfprijs Antonio Conti. Samen met het publiek wacht ‘la codista’ op haar beurt.
 
van en met Marleen Scholten regieassistent Dafne Niglio licht Emanuele Cavalcanti kostuumadvies Lotte Goos productie Acteursgroep Wunderbaum coproductie Theater Rotterdam, TRAK residentie OTSE Officine Theatrikes Salento Ellada
in samenwerking met Ambassade en Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Milaan met ondersteuning van Centro di Residenza della Toscana, Kilowatt festival dank aan Giovanni Cafaro, Paolo Aniello, Pietro Valenti, Paolo Mastromo, Bas Ernst, Umberto Angelini, Zona K-Milano, NTGent

 

Makers

Marleen Scholten (Groningen, 1978) is actrice en sinds 2001 medeoprichter van Acteursgroep Wunderbaum. Ze studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht. Wunderbaum is een collectief dat zelf stukken schrijft, speelt en regisseert. De groep is onderdeel van Theater Rotterdam en sinds 2018 geven de leden gezamenlijk artistiek leiding aan Theaterhaus Jena. Samen met het gezelschap maakte Scholten ruim vijfenveertig voorstellingen die nationaal en internationaal te zien waren.
 
In 2016 verhuisde de actrice naar Italië. Daar maakte en speelde ze onder andere Wie is de echte Italiaan? (2016), De geschiedenis van mijn stijfheid (2018), Het nationale lied (2019) en Comizi d’amore (2020), gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Pier Paolo Pasolini. Ook realiseerde ze een project met Afrikaanse vluchtelingen en Italiaanse jongeren rondom de vraag: waar is je huis? De meest recente voorstelling van Scholten is La codista. Een verhaal gebaseerd op een Milanese man die zijn baan verloor en in de rij ging staan voor anderen tegen betaling. De eerste opvoering is in mei 2021 in het Triënnale Milano Teatro. De Nederlandse première is tijdens het Holland Festival 2021. Voor de tekst La codista won Scholten in Italië de nationale toneelschrijfprijs Antonio Conti in 2021. Wunderbaum ontving eerder onder andere de Mary Dresselhuysprijs (2007), de Prosceniumprijs (2010) en The Total Theater Award (2014).
60 minuten
Tickets via HF

Tickets voor deze voorstelling zijn te koop via het Holland Festival.