Koliek

Koliek

Theater Utrecht

theater

Over

 
Ik drink de wereld
 
Koliek is een van de meest bijzondere teksten die er ooit voor het theater zijn geschreven. De beruchte monoloog van Rainald Goetz heeft niets anders dan ALLES tot onderwerp. Wat is bestaan? Wat zijn woorden? Wat is de wereld? Hoe kunnen we in het nu leven, als we tegelijkertijd het leven proberen te doorgronden. Koliek is in de handen van regisseur Thibaud Delpeut een muzikale en visuele zoom-in op de elementaire deeltjes van wat het betekent om te ‘zijn’.  
 
Het is als een intense trip naar de grens van een zwart gat, voorbij tijd en ruimte. Een bijzondere reis waarbij ondergaan zeker zo belangrijk is als begrijpen. Acteur Vincent van der Valk belichaamt en verklankt met Koliek een tekst die een speler gegarandeerd tot het uiterste drijft. Hij geeft, zoals Goetz dat noemt, ‘zijn adem’ aan een tekst die zich afvraagt of twijfel uiteindelijk de enig mogelijke waarheid is. 
 
Muziek. Geloof. Twijfel.  
Koliek (1986) gaat over een man die het bestaan overdenkt met de urgentie van iemand die verkeert op de grens van leven en dood. Met zijn grammatica tartende, ingedikte zinnen is het een zinsbegoochelende, poëtische samenvatting van een mensenleven lang denken en dansen, voelen en vrijen, filosoferen en ervaren. De muziek die Thibaud Delpeut componeert én live speelt op synthesizer verbindt alles aan elkaar. Koliek is Goetz’ worsteling om de werkelijkheid in woorden te vangen. En ondanks de confronterende wetenschap dat elke beschrijving van de werkelijkheid ontoereikend is, viert het ook de poging daartoe.  
 
Thibaud Delpeut creëert in dialoog met de tekst een innovatief auditief universum dat denken en binnenwereld van het personage verbindt met ruimte en publiek. Ook zal hij – voor het eerst – live in de zaal zijn synthesizers bespelen. 
 
regie en muziek Thibaud Delpeut spel Vincent van der Valk tekst Rainald Goetz vertaling Tom Kleijn bewerking tekst Titus Muizelaar dramaturgie Joris van der Meer scenografie en kostuumontwerp Dymph Boss licht-ontwerp Yuri Schreuders geluidsontwerp Sander van der Werff 

Makers

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. Het houdt de ogen wijd open naar de wereld en put daarbij uit allerlei mogelijke bronnen: van eeuwenoud tot hagelnieuw, van proza en film tot poëzie. De makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en verkennen zo doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater. Het gezelschap staat onder leiding van artistiek directeur en regisseur Thibaud Delpeut. 
 
Regisseur Thibaud Delpeut (1978) is een sterk geëngageerde regisseur en combineert de verschillende canvassen (locatie, grote zaal en kleine zaal) naar smaak, vertelling en concept. Hij voorziet zijn voorstellingen veelal van eigen (muzikale) geluidscomposities. In zijn werk confronteert hij zijn personages met zwarte humor met de gevolgen van hun keuzes. Steeds opnieuw staan zo de dilemma’s en de zoektocht naar zingeving van de individuele mens centraal. Met daarachter de vraag waarom de wereld is zoals zij is en waarom samenleven – zowel op het persoonlijke als het maatschappelijke vlak – vaak zo ingewikkeld is. 
 
Acteur en regisseur Vincent van der Valk (1985) bouwt gestaag door aan een indrukwekkende carrière in het Nederlandse theater én daarbuiten. Sinds de start van Theater Utrecht in 2013 is Van der Valk een constante aanwezigheid in de acteurspool van het gezelschap. Hij speelde in de voorstellingen Caligula, Een soort Hades, Platonov en Immens. Met Koliek wordt een lang gekoesterde wens gerealiseerd: het spelen door Vincent van deze monumentale monoloog in een regie van Thibaud Delpeut.  
90 minuten
Première 25 augustus