Killjoy Quiz

wo 15 december

Killjoy Quiz

Luanda Casella / NTGent

Engels
theater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

Een quiz over de misvattingen waarvan je niet eens wist dat je ze had. Iedereen wint! Soort van. 

Een spelbreker. Iemand die opzettelijk het plezier van anderen vergalt. In Killjoy Quiz ontpopt de spelbreker zich tot iemand die klaar staat om elke vorm van geweld de kop in te drukken, ook wanneer dat oncomfortabel is. De gezellige voorspelbaarheid van een televisiequiz gaandeweg plaats voor een veel pittiger denkoefening. 

Deelnemers beantwoorden vragen. Punten worden uitgedeeld. Maar wat betekent het om een quiz te winnen? Je kunt veel weten over de wereld, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook de complexiteit achter de feiten kent. 

Killjoy Quiz ontwricht het idee dat je punten kunt scoren op kennis door een spel op te voeren, waarin leren hoe je in dialoog gaat het ultieme doel is. Woorden zijn oppermachtig en welsprekendheid is een wapen. De sluwe meerkeuzevragen leggen onze vooroordelen genadeloos bloot. 

In Sarah Ahmeds Killjoy Manifesto, stelt de spelbreker het gewelddadige karakter van ideologieën aan de kaak. Hoe? Door de manipulatieve kracht van de taal en retoriek die er vorm aan geven, te ontmaskeren. Luanda Casella laat zich inspireren door Ahmeds manifest.  

Welke dominante discours houden we met z’n allen in stand, bewust of onbewust? Hoe verleidt de taal ons denken – collectief en individueel – over migratie, economie, gendergelijkheid, ecologie? Woorden zijn soms machtig en welsprekendheid is een wapen. Maar de sluwe meerkeuzevragen in deze productie leggen een aantal vooroordelen genadeloos bloot. 

concept, regie & tekst Luanda Casella spel Yolanda Mpelé, Lindah Nyirenda zang Maïmouna Rachels, Helena Casella, Timia van der Linden coaching & choreografie Lucius Romeo-fromm dramaturgie Sébastien Hendrickx lichtontwerp Dennis Diels scenografie Felix Fasolt compositie Pablo Casella grafische vormgeving & typesetting projecties Kahil Janssens productieleiding Greet Prové technische productie Pieter nys techniek Jan van Ooteghem realisatie decor Decoratelier NTGent, Felix Fasolt met dank aan Dan Vandevoorde / X-Treme Creations realisatie kostuums Kostuumatelier NTGent productie NTGent coproductie Workspacebrussels, De Grote Post met de steun van The Belgian Tax Shelter, De Vlaamse Overheid 

Makers

Luanda Casella is een Braziliaanse schrijver en performer. Ze probeert de kunst van storytelling te redden van de mediatisering en verdoemenis. Door retorica met ironie te vermengen, legt haar werk constructies in de taal bloot. Ze onderzoekt onbetrouwbare vertellingen in fictie en in de communicatiestromen van alledag. Ze was te gast in theaters en op festivals overal ter wereld, zoals Spielart (München), Edinburg International Festival, Het Theaterfestival (Oostende), Kaserne (Basel). Met Short of Lying, haar laatste solovoorstelling, won ze de Sabam schrijfprijs op het Theaterfestival. 

€19 / €14
Frascati 1 / 100 minuten