• The history of western korean theatre

The History of Korean Western Theatre

The History of Korean Western Theatre

Jaha Koo (KR / BE) / CAMPO (BE) in coproductie met Frascati Producties

Koreaans/NL & ENG boventiteling
theater

Over

 

Geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen 2021!

Het werk van Jaha Koo mag dan wel sober ogen, achter die eenvoud gaat een enorme rijkdom schuil. Weinig makers slagen erin om zoveel complexe betekenislagen zo fijnzinnig met elkaar te verweven […] The History of Western Korean Theatre is diep ontroerend, delicaat en hoogst relevant theater dat uniek is in zijn soort.” (uit het juryrapport)

Op een plateau in een volledig witte ruimte staat een elektrische witte rijstkoker met een mechanische vrouwelijke stem. Ze vertelt het verhaal van The History of Korean Western Theatre. Bij de viering van het honderdjarige bestaan van het Koreaanse theater in 2008, besefte de Zuid-Koreaanse theatermaker en componist Jaha Koo dat er eigenlijk geen Koreaanse theatertraditie is: wat ze in Korea als theater beschouwen, is in grote mate bepaald door de Westerse canon. Maar waarom zijn de Zuid-Koreanen eigenlijk zo trots op deze Westerse invulling, en waarom blijft iedereen toch altijd naar Shakespeare verwijzen? Het doet vragen rijzen over traditie, zelfcensuur en authenticiteit. 

In dit sluitstuk van zijn Hamartia-trilogie richt Koo zich resoluut naar de toekomst. Minutieus legt hij de tragische impact van het verleden op onze levens bloot. En passant wijst hij op de kleine barstjes in het moderne confucianisme: een ideologie die nog steeds het morele systeem, de levenswijze en de sociale relaties tussen generaties in Zuid-Korea bepaalt.

Net als de eerdere voorstellingen in de trilogie, Lolling & Rolling en Cuckoo, is The History of Korean Western Theatre intelligent documentair theater waarin Koo persoonlijke verhalen verweeft met historische, politieke en sociologische feiten. Vaak thematieken die een clash van de Oosterse en de Westerse cultuur in zich dragen: van het knippen van tongriemen om het te kunnen maken in het Westen, tot de zware persoonlijke tol van Westerse bemoeienissen op macro-economisch vlak. 

De pers over The History of Korean Western Theatre:

"Jaha Koo raakt, met veel voorzorg en zachtheid, de trauma's, geheimen en stiltes aan die geërfd zijn uit het koloniale verleden." Mouvement.fr
"Als het huidige Korea een origamifiguur is, dan ontvouwt Jaha Koo de geschiedenis tot het oorspronkelijke stuk papier en legt hij de breuklijnen bloot" De Standaard"
"Gemoderniseerde magie, absurde ernst, ontroerende wetenschap – op al deze tegenstellingen berust The History of Korean Western Theatre. Het is die paradoxale theatertaal die van Jaha Koo een volstrekt unieke kunstenaar maakt." e-tcetera.be

Volledig juryrapport van het TheaterFestival Vlaanderen 2021: klik hier

concept, tekst, regie, muziek & video Jaha Koo performance Jaha Koo, Seri & Toad dramaturgie Dries Douibi scenografie & tekeningen Eunkyung Jeong artistiek advies Pol Heyvaert techniek Korneel Coessens, Koen Goossens, Jan Berckmans & Bart Huybrechts hardware hacking Idella Craddock research Eunkyung Jeong & Jaha Koo research assistent Sang Ok Kim interview Jooyoung Koh, Kiran Kim & Kyungmi Lee productie CAMPO coproductie Kunstenfestivaldesarts (Brussel), Münchner Kammerspiele, Frascati Producties & Veem House for Performance (Amsterdam), SPRING performing arts festival (Utrecht), Zürcher Theaterspektakel, Black Box teater (Oslo), International Summer Festival Kampnagel (Hamburg), Tanzquartier Wien, wpZimmer (Antwerpen), Théâtre de la Bastille (Paris) & Festival d’Automne à Paris residenties Kunstencentrum BUDA (Kortrijk), wpZimmer (Antwerpen) decoratelier Jozef Wouters (Brussel), Doosan Art Center (Seoel) met de steun van Beursschouwburg, Vlaamse Gemeenschapscommissie & Amsterdams Fonds voor de Kunst

 

Makers

Jaha Koo (1984) is een Zuid-Koreaanse theatermaker en componist. In 2016 studeerde hij af aan DAS Theater in Amsterdam. Momenteel is Koo woonachtig in België. In zijn werk onderzoekt hij de performativiteit van multimedia en brengt hij op ingenieuze wijze muziek, videomateriaal, tekst en installatie samen. Zijn voorstellingen zijn doorweven van politiek, geschiedenis en persoonlijke bekommernissen.

Sinds 2014 werkt Jaha Koo aan zijn Hamartia Trilogy, waarin hij focust op hoe ons onomkeerbare verleden zijn sporen nalaat in de toekomst. Het eerste deel van de trilogie, Lolling and Rolling (2015), ging in première bij het Zürcher Theater Spektakel. Daarna volgde Cuckoo (2017), dat voor het eerst gepresenteerd werd op het Steirischer Herbst Festival. Het laatste deel van de trilogie, The History of Korean Western Theatre (2020) werd onlangs geselecteerd voor het TheaterFestival Vlaanderen 2021.

Naast zijn theaterwerk is hij ook bezig met een muzikaal project onder de naam GuJAHA. Zijn EP Copper and Oyster verscheen in 2015.

60 minuten