• elckerlijc

Elckerlijc

Elckerlijc

URLAND

performance

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

500 jaar lang dacht de witte man Elckerlijc te zijn. Nu moet hij voorgoed sterven. Een postdramatisch kostuumdrama, een requiem zonder tranen, een rituele roadtrip naar the point of no return.

De Elckerlijc (± 1500) is een Middeleeuws Nederlands oerverhaal, een allegorie over de dood. URLAND grijpt terug naar deze Hollandse klassieker om antwoord te geven op de huidige tijdgeest. De ‘moraliteit’ Elckerlijc is te weinig bekend (en dus onbemind) Nederlands cultureel erfgoed. URLAND wil daar verandering in brengen met een radicale restauratie van dit Nederlandse Dodenboek.

Elckerlijc is iedereen. Iedereen sterft en moet uiteindelijk verantwoording afleggen aan God, of de Natuur, of aan zichzelf... Het stuk herinnert de toeschouwer eraan te sterven, en dus stelt het de hamvraag: hoe te leven? URLAND poogt sinds zijn ontstaan universele verhalen en thema’s op een moderne wijze te vertalen naar het toneel. Maar bestaat er nog wel zoiets als een universeel verhaal? Kunnen we ons anno 2021 nog herkennen in een allegorie?

Het begrip universalisme staat in een nieuw daglicht. De dominantie van het witte, mannelijke perspectief dat verdwijnt is hét belangrijke kantelpunt in onze tijd. Maar ruimte maken is makkelijker gezegd dan gedaan. URLAND in de rol van Elckerlijc vecht tegen zijn eigen moraal van het verhaal en versterkt zich voor deze theatrale afrekening met een troep gastacteurs. URLAND’s Elckerlijc is een viering van het theater en de taal, en een helse poging de Dood te omhelzen.

‘Och, doot, sidi mi soe bi,

Als icker alder minst op moede!’

concept URLAND (Jimi Zoet, Ludwig Bindervoet, Marijn Alexander de Jong. Thomas Dudkiewicz) spel Elyne Notebaert, Jimi Zoet, Marijn Alexander de Jong, Phi Nguyen, Rikki Besse, Thomas Dudkiewicz, Valerie Jane tekst Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc regie Ludwig Bindervoet lichtontwerp Hendrik Walther scenografie Edwin Kolpa kostuumontwerp Hanne Pierrot geluidsontwerp Jimi Zoet dramaturgie Florian Hellwig techniek Denzo theatertechniek, André Goos, Marcel Janssen, Frank Hermans, Nathanaël de Rop productieleiding Andrea van Bussel tourneeproductie Elise de Fooij educatie Theater Rotterdam (Sebastiaan van Loenen, Marlou Stolk) grafisch ontwerp Ruben Verkuylen foto campagnebeeld Lonneke van der Palen scènefotografie Julian Maiwald publiciteit Esra J. Merkel zakelijke leiding Jens Besse, Mara Liza de Bakker (assistentie) productie URLAND coproductie Theater Rotterdam met dank aan Kostuumatelier Theater Rotterdam (Erik Bosman, Karin van der Leeuw), Marjo Koppen (Universiteit Utrecht), Noa Muller (rekwisiteur), Atelier Perru (haarwerk), Kostuumatelier Het Nationale Theater URLAND wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten

Makers

URLAND is een performancecollectief. URLAND werkt autonoom. URLAND wil Gesamtkunst. URLAND heeft geen methode. URLAND experimenteert. URLAND oefent het niet-ik. URLAND eigent toe, citeert en samplet. URLAND streeft naar het Universele. URLAND gelooft in live art in postdigital times

De voorstelling wordt in het middeleeuws gespeeld.