De Nieuwe Laura

do 24 t/m za 26 juni

De Nieuwe Laura

Laura van Dolron

theater

Over

In de luwte van de lockdown heeft Laura van Dolron een nieuwe voorstelling gemaakt De Nieuwe Laura.
Wat een kritiek aan theater moest worden, werd een ode aan de sector. De Nieuwe Laura is een onnadrukkelijk feministisch pamflet, een midlife pauze, een afscheidsvoorstelling en een overzichtstentoonstelling. Ja allemaal ja! Na een memorabele pre-première reeks in een gekraakt Frascati, waarin van Dolron één-op-één voorstellingen speelde voor diegene die van essentieel belang zijn in deze veranderende wereld: de journalisten, komt De Nieuwe Laura naar uw theater zodra het mag. 

“Nooit eerder voor zo weinig publiek gespeeld in de première week en nooit zo veel persaandacht gehad. Liever had ik volle zalen maar dit was beter dan niets...VEEEEL beter.” - Laura van Dolron                                      

"…in de rust en de ruimte die de pandemie ons geeft schreef ik met plezier en liefde een voorstelling over theater en de echte wereld. Hoe meer ik dacht dat de voorstelling niet door zou gaan hoe meer plezier ik kreeg in het maken. Elke dag dat ik niet gebeld werd met de vraag "hoeveel bossen bloemen wil je op de première...?" werd het beter. Het is een liefdesverklaring aan niet essentiële dingen die van belang zijn, aan de plekken waar je even pauze kunt nemen, aan de mensen die je doen denken “let maar niet op mij”... aan het publiek en en en.. een viering van het woord EN.” - Laura van Dolron         

★★★★★ de Volkskrant
De Nieuwe Laura is een zoektocht, met de nodige omwegen en doodlopende weggetjes, naar de waarde van theater. Misschien niet heel opzienbarend, maar door de vele, mooie anekdoten die ze vertelt, wel hartverwarmend.

★★★★★ Trouw
Van Dolron verleidt jouw brein achteloos tot doordenkertjes over eigen werk en privé.

Keuze van de criticus★ Meesterverteller en het meisje  Theaterkrant 
Ongemeen scherp geformuleerde en genereuze observaties. Ook nu is ze meester in het spelen met de regels van het spel, besteedt ze veel aandacht aan de gevoeligheid van het moment en laat ze de spanning over de paradoxale natuur van haar optreden openlijk toe.

Het Parool
Nieuwe Laura biedt intieme pauzeplek.

★★★★★ Wauw. Focus Knack (BE) 
Het theater dat van Dolron brengt, is een genre op zich. Speciaal ontworpen decors, kostuums, meesterlijke belichting of een imposant of fictief verhaal: je hoeft er niet naar te zoeken. Zij gebruikt haar leven als springplank om het over het leven te hebben.

de Volkskrant
..haar nieuwe voorstelling? Die speelt ze straks alsnog, voor iedereen die maar wil. In uitpuilende zalen, hoop ik.

●●●●NRC
In De nieuwe Laura roept Van Dolron weerstand en instemming op. Het is ‘en-en’, de levenshouding die ze zelf propageert. Met een positieve balans.

Joyce Roodnat - NRC Column
Ik prijs me gelukkig met de anderhalvemetermaatregel, anders was het denkbaar dat ik Van Dolron in de armen zou vliegen – en ik ken haar niet eens persoonlijk. En er is nog iets, ik moet vaak huilen van haar shows. Dat moet nu niet gebeuren, dat is gênant als je een one-woman bent. 

Hein Janssen [op Facebook)
Of er nou 1, 2, 30 of 150 mensen zitten – Laura maakt altijd theater voor mij alleen, zo voelt dat althans. Ik zweefde dus weg van de werkelijkheid en leerde over het nut en onnut van applaus, de rol van de toeschouwer, de soms wezenloze blik van poezen, de beslotenheid van het theater versus de echte wereld. En nog veel meer.

Makers

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Samen met het publiek zoekt zij naar wat mooi is en wat beter kan. Zij gebruikt het theater als plek om oprecht te zijn omdat zij gelooft dat er in het ‘echte’ leven al genoeg wordt gedaan alsof.

Laura van Dolron troost en confronteert. Ze wil haar publiek laten lachen en nadenken. Ze laat zien dat kwetsbaarheid een kracht is die nodig is in deze wereld. “Ik wil die kwetsbaarheid een podium geven. Ik beschouw mijn publiek als mijn beste vriend, als vertrouweling. Samen met hen probeer ik een etage te zakken van het hoofd naar het hart.”

Al jaren gaat Laura van Dolron op zoek naar de universele waarden van het persoonlijke en gebruikt ze haar stem ook om anderen aan het woord te laten. Ze maakt haar voorstellingen over en in de wereld. Zo bezocht zij eerder een tbs-kliniek, AA-bijeenkomsten, hospices en opvang voor dakloze vluchtelingen waar ze voorstellingen over maakte.

Afgelopen jaren trekt Laura van Dolron ook als action writer de wereld in om ter plekke live columns te schrijven, zonder voorbedachte rade, recht uit het hart. Zittend op het podium tijdens debatten, symposia, festivals of kerkdiensten zoekt ze naar verbanden, ontregeling, ontroering en kwetsbaarheid. In de directheid van het moment, schrijft Laura live een humoristisch, poëtisch of kwetsbaar stuk dat zij als slotwoord van de bijeenkomst voorleest.

€19/ €14
Frascati 1