De Meiden

di 28 t/m do 30 september

De Meiden

Dood Paard

theater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

Dood Paard speelt het legendarische stuk De Meiden van de dief, toneelschrijver, zwerver, bedelaar, smokkelaar, pornograaf, dichter, romancier, prostitué Jean Genet.

‘Des Brébis Enragés’ (‘Woedende Schapen’) was de kop boven het artikel in het Franse weekblad Détective op 9 februari 1933. Op de cover staan de twee zusjes Christine en Léa Papin, allebei gekleed in een dienstjurkje met een kanten kraag.
‘Twee engeltjes? Nee! Twee monsters die in Le Mans hun madame en haar dochter de ogen uitrukten. Met lege oogkassen, ingeslagen schedels stierven de slachtoffers na een verschrikkelijk lijden.’

De zusjes Papin werkten als dienstmeisje bij de familie Lancelin in Le Mans en stonden bekend als perfecte dienstmeisjes. Wanneer meneer Lancelin op 2 februari 1933 ’s avonds thuiskomt treft hij zijn vrouw en dochter in de gang aan in een bloedplas. De meiden hebben hen vermoord en het hele huis kort en klein geslagen. Vervolgens hebben ze zich gewassen en zijn samen in één bed gaan liggen.

Jean Genet las dit artikel in de gevangenis en schreef Les Bonnes. In de voorstelling worden de zussen gespeeld door Marloes IJpelaar en Manja Topper en Madame door de Braziliaanse performer Rodrigo Batista.

Modeontwerper/ kunstenaar Bas Kosters maakt de kostuums die een belangrijke rol spelen in deze voorstelling. De meiden hebben een bijna fetisjistische relatie tot de kleren van Madame. Haar garderobe speelt een hele belangrijke rol. Ze kruipen om beurten uit de krochten van hun meidenbestaan en transformeren in Madame. 

De voorstelling geeft een beeld van de Madames en de meiden van deze tijd: de illegale schoonmakers, prostituees, de fruitplukkers, de pakjesbezorgers, de afwassers. De meiden in 2020 leven in de schaduwwereld die in onze maatschappij onmisbaar en onzichtbaar is.

'In hun dan weer solidaire, dan weer competitieve verhouding zie je haarscherp hoe jarenlange onderwerping zijn beslag vindt op je identiteit.' NRC

van en door Marloes IJpelaar, Rodrigo Batista, Manja Topper, Joachim Robbrecht, Bas Kosters en Michael Yallop fotografie Sanne Peper

Dood Paard speelt De Meiden van Jean Genet from Dood Paard on Vimeo.

€17 / €12
Frascati 2 / 70 minuten