• De Bastaard Lucas de Man

De Bastaard

di 16 t/m do 18 november

De Bastaard

Het Zuidelijk Toneel, Rashif El Kaoui, Ahmet Polat, Michelle Samba

Nederlands
theater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat en Michelle Samba reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen.

De voorstelling is meer dan alleen Rashif's reisverslag. Het zou ook het verhaal van Ahmet, van Michelle of van jou kunnen zijn. Want misschien wist je het nog niet, maar uiteindelijk zijn we allemaal bastaard. De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd.
 
Ahmet is wereldwijd bekend als fotograaf en documentairemaker, en was in 2015 fotograaf des Vaderlands. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Michelle is ee poëtische ziel, veelgevraagd drummer en muzikaal multitalent. Zij verzorgt de live muziek. Met film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven zij inzicht in hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt, en hoe dit leidt tot een constant dubbel bewustzijn. De Bastaard is ritmisch, scherp van taal, indringend, oprecht en laat je niet onberoerd achter. 
 
“El Kaoui heeft alles in handen om zijn pamflet van een bastaard uit te laten groeien tot, in meer dan één betekenis, de voorstelling van zijn leven” ★★★★ Nieuwsblad
 
“Rashif El Kaoui onderhoudt het publiek bijzonder charmant over zijn twijfels, zijn leven, zijn afwezige vader en zijn pogingen een eigen plek te vinden in een wereld waarin ‘bastaards’ niet gewild zijn.” Theaterkrant
 
eindregie Lucas De Man spel Michelle Samba, Ahmet Polat en Rashif el Kaoui artistiek advies Piet Menu productieleider Ellen van Bunnik techniek Tom IJpelaar stagiare Video Birke Wobbes stagiaire productie Sascha de Jong muziek Michelle Samba tekst Rashif el Kaoui video Ahmet Polat

 

Makers

Lucas De Man (1982) studeerde in 2004 af in Germaanse Talen aan de KU Leuven en in 2008 aan de Amsterdamse regieopleiding. Samen met Nieuwe Helden maakte hij na zijn afstuderen diverse theatrale projecten onder de vleugels van Frascati Producties, waaronder de oerversie van De Club (2010, gebaseerd op de filmklassieker FightClub) en Dinner with Dad (2012 Frascati Producties/ Zuidelijk Toneel/HetLab). Daarna ontwierp hij meerdere projecten met Nieuwe Helden en Zuidelijk Toneel. Momenteel werkt hij als (freelance) regisseur, acteur en conceptontwikkelaar. Hij presenteert verschillende culturele tv-programma’s waaronder Kunstuur (AVROTROS).

Michelle Samba is multidisciplinair kunstenaar en multi instrumentalist. Hout, vel, metaal, snaar, woord, blik, adem, moment. In De Bastaard de muze van Rashif El Kaoui. Multi gewapend met loopstation, percussie, cello en stem.

Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) is fotograaf en filmregisseur. Voor zijn documentaire fotografie won hij verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. En terecht. De gevolgen van een verwoestende aardbeving, het dagelijks leven van een vluchteling, de veranderende stad; wanneer Ahmet het vastlegt pakt hij op een verfrissende manier de kern. En dat trekt je oog, onweerstaanbaar. Ahmet werkt zowel autonoom als in opdracht maar is altijd begaan.

Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, rapper, podcastmaker én schrijver. Als kind wilde hij tolk worden. De fascinatie voor taalbeheersing is gebleven; Rashif is rapper in het hiphopcollectief Equal en acteur in bezit van een Mastersgraad in Woordkunst. Ondernemend is hij ook, als medeoprichter van het VOF Nanda Yo, dat zich specialiseert in commerciële en artistieke audiovisuele producties. En dan geeft hij nog les in welsprekendheid, aan de Academie voor Woord te Mortsel.

€17 / €12
Frascati 2