Dag 3: Tankman

vr 11 & za 12 februari

Dag 3: Tankman

Il Brigata / MONTY (BE)

Nederlands
theater

Over

alleen toegang met coronatoegangsbewijs.

Dag 3: Tankman is een post-horror, docu-theatervoorstelling die het Tiananmenprotest uit 1989 en het iconische beeld van de Tankman onder de loep neemt. ilBrigata herinnert, staat stil, verstilt en bouwt haar eigen tank. Wanneer is zwijgen een daad van dissidentie en wanneer zijn wij onvrijwillig medeplichtig aan censuur?  

In de nacht van 3 op 4 juni 1989 bestormde het Chinese leger het Tiananmenplein waar al zeven weken studenten protesteerden voor meer democratie. Dit resulteerde in een bloederige confrontatie in de straten van Beijing. Verslaggevers schatten dat er ongeveer 1000 doden vielen. Tank Man is de bijnaam van een niet-geïdentificeerde Chinese man die een colonne tanks tegenhield. Het beeld wordt in China niet getolereerd. Sterker nog, alle mogelijke verwijzingen naar de protesten worden gecensureerd.

van en met Elias Bosmans, Maarten Degraeuwe, Gode Kempen, Simon Knaeps, Rino Sokol, Kevin Wekker eindregie Marie Pien productie Il Brigata vzw coproductie Kultuurfaktorij Monty met dank aan Bartel Jespers, Maatschappij Discordia, Stad Antwerpen foto Charlie Cole

Makers

ilBrigata is ontstaan in 2016 toen Elias Bosmans, Maarten Degraeuwe en Bartel Jespers hun afstudeervoorstellingen moesten maken. Ze besloten samen te werken en hun medestudenten op het Conservatorium van Antwerpen erbij te betrekken. Dag 1: Zonder Gerede Twijfel was hun eerste worp naar een collectief. Twee jaar later, nadat elk lid van ilBrigata zijn eigen weg had gezocht in de theaterwereld, besloten ze opnieuw samen te komen. In Dag 2: Jonestown onderzochten ze de duistere zijde van een groepsdynamiek aan de hand van de Jonestown-Massacre in 1978. Jim Jones liet 909 mensen tegelijkertijd gif innemen in het midden van een jungle. Het doorspitten van het archiefmateriaal rondom deze tragedie, maakte dat de uiteindelijke voorstelling een documentaire karakter kreeg. Daarom besloot ilBrigata om deze stijl toe te eigenen. Ze doopten deze tot ‘Post-horror Docu-theater’.

Voor hun derde voorstelling Dag 3: Tankman deconstrueren ze het iconische beeld van de Tank Man op het kruispunt tussen stilte en dissidentie.

ilBrigata gelooft dat het haast onmogelijk is om iets met zekerheid te zeggen, al zeker op een podium. Wat ze proberen is om met een empatisch maar kritisch oogmerk naar zichzelf en naar de wereld te kijken, om eerlijk te zijn en de complexiteit van het leven te omarmen en deze waarachtig of transparant te brengen met een goede dosis spelplezier. Maar de grens tussen waarheid en fictie mag vervagen. Ze delen hun zoektocht naar verbinding met elkaar en de rest van de wereld.

€15 / €10
Frascati 2 / 60 minuten